Selasa, 26 November 2013

Minggu ke-2 cuti

Erm..hari ni hari kedua aku mengadap tesis semula. Nak kata buntu, alhamdulillah, nampak skit jalannya, juz mungkin aku tak berapa yakin apa yg aku buat lantaran aku x jelas sangat apa yang DrNO nak aku buat. Dia tanda sana sini dengan tulisan yang memang level Dr hospital membuatkan aku terpaksa baca ulang berkali2. Aku tak tau nak kata berapa % lagi siap sebelum nak dihantar semula. Yang pasti sebelum jumaat aku kene hantar coz ada program family n peribadi harus aku lalui. Kursus pun ada lagi.

Menyebut pasal kursus, alahai, aku punya buku cerita bergambar x siap2 lagi. Kemal tetibe surrender. Erm..aku harus la amik balik n lukis sendiri. Tak apa, aku cuba, aku lukis, nanti minta dia kaler. Nak tunggu Epul balik lukis, entah sempat or x la dia balik lusa umah lusa ni untuk kenduri Nadiah.

Ni tengah2 syok ngadap tesis, boss BOSS da seru nama aku untuk bertugas urus buku2 yang baru sampai. So far aku ok. Sebelum cuti pon aku da pesan kat dia untuk bagitau aku kalu tugas nk start. Maklumla, die yg aku kenali suka buat keje sendiri2, siap ada kakitangan sendiri. Tau2 keje dah siap. Bila da macam tu kami yg lain rasa ralat la. Mungkin die x mau susahkan yg lain tp pada persepsi kawan2 lain mengatakan ajk lain x beri kerjsama. Tak apa, aku harap urusan aku yang penting d atas tu dipermudahkan n dapatlah aku bertugas d BOSS nanti, in-sya-Allah.

Asik bertugas2an dalam cuti ni, aku tak tau la plan nak bercuti jadi ke tak. Hari tu plan ke Bandung or China terkantoi gara2 tak sempat book tiket. Nak buat umrah, musimnya belum bermula. Ah, seperti tahun lepas, bercuti dalam negara juga lah. Apa yang penting, release tention daripada kerja2. Ke mana arahnya, nombor dua. 

Khamis, 21 November 2013

Review Program Pengkarya Guru 2013

Hari ni hari pertama aku rasa erti cuti. Setelah 6 hari kursus non stop d 2 tempa berbeza, aku rasa macam da release skit. Jumaat hingga ahad lepas, bengkel penulisan skrip drama yg merupakan kemuncak program pengkarya guru bagi tahun 2013. Kemudian isnin hingga rabu pula bengkel penulisan buku cerita bergambar bagi siri kedua, bulan depan ada satu lagi finalize siri.

Di kesempatan ni aku nak review pasal program pengkrya guru 2013 yang telah menemukan kami sebanyak 5 kali di mana 4 kali di Flamingo, KL dan satu kali di Le Grandeur, JB. Untuk 3 siri terdahulu, semua peserta kalangan 110 orang guru terlibat. Manakala menerusi pertemuan di JB, hanya sebahagian daripada peserta saja dijemput terutamanya yang karyanya telah diterbitkan oleh penerbit masing2. Namun, di KL pada siri terakhir hari tu, walaupun terbuka pada semua perserta, tapi hanya sebilangan kecil sahaja yang dapat meluangkan masa gara2 kebanyakan guru sibuk dengan program sekolah. 

Selama menyertai program ni, aku rasa sangat2 berbaloi. Kalau sesi 2012 hari tu, memang aku rasa seronok sangat, tapi bila da habis ni aku rasa yang 2013 punya seronok. Aku malas la nak membanding bezakan antara kedua2 program lebih2 lagi ia diselaraskan oleh dua individu berlainan. Overall aku memang rasa banyak kenangan best terpahat kat hati. Pertamanya tentu kerana karya sulung atas nama aku pertama kali telah diterbitkan. Walau pun aku rasa macam suka x suka je, tapi sekurang2nya nama aku dah tersenarai sebagai pengkarya guru. Bangga atau tak, itu belakang kira. 

Yang keduanya pula adalah kerana aku temui ramai kawan2 yang best. Kawan2 di sesi 2012 pon best2 juga, tapi dlam sesi 2013 ni banyak aktiviti yang menghubungkan silaturrahim sesama kami membuatkan hubungan tu jadi mesra walaupun telah dipecah2kan kepada beberapa kumpulan lain mengikut penerbit masing2. Bila da habis ni, rasa berat hati sangat2. Erm.. dalam ramai2 tu, aku nak review skit pasal beberapa org kawan ni.

Khaidir:
Member grup pelangi dengan aku, umur juga sebaya dengan aku n asal n9 serta mengajar di sek sukan bukit jalil. Sebelum berkenalan dengan dia, aku da nampak aura dia yang kreatif. Lagi2 bila dia bagitau masa Puan Mahaya tanya dia sama ada telah ada karya sendiri atau tak, dia kata lirik lagunya telah dinyanyikan oleh seorang penyanyi. Wah, hebat, aku pula rasa kagum. Tapi entah camana, esok paginya kami sama kumpulan. Dan sejak tu kami berkawan baik, siap berumet 2x dalam siri 3 n 4 drpada 5 siri pertemuan. Dia ni seorang yang baik hati, peramah, suka bercerita, senang berkongsi masalah sampaikan aku lebih banyak mendengar daripada bercakap. kadang2 aku nak memintas pon x sampai hati. Mana taknya, ade je masalah yg melanda diri dia cerita kat aku. Lagi kelakar bila dia cerita pasal kucing2 dia, pasal anak2 murid dia n juga pasal abg n anak dia. Ishk. komplikated betul. Apa2pun, aku senang berkawan dengan dia.

Khairul:
Dia juga member pelangi aku. Orang serendah mengajar di rawang. Pernah berumet sekali dengan dia masa siri 2. Orangnya baik hati, peramah dan aku rasakan seorang yang sensitif lebih2 lagi bila namanya tergugur masa nak ke JB. Aku kata ikut je la dengan perbelanjaan sendiri, ramai yang buat cam tu. Tapi dia menolak dan pasrah begitu saja. Umurnya 2 tahun senior dr aku dan karektor die aku tengok seorang pendiam. pertama kali dia tegur aku adalah masa pemilihan penerbit, dia tegur aku, boleh tak da book satu penerbit tu tapi kansel n tukar ke penerbit lain. Aku kata, terpulangla. Belum confirm lagi kan. Bila da bekwan dengan dia, dia lebih suka aku bercakap banyak, asik2 la tanya aku itu dan ini walhal aku ni kalu boleh nk juga die cerita apa2. Isu yang selalu dia cerita adalah pasal pentadbir n guru2 sekolah dia. Selain tu pasal penerbitan buku kami. Gaya dia ni aku rasa macam nak serius dalam buku n menjadikan rm sebagai keutamaan berbanding pengalaman. Pernah dia tanya detail pasal perjanjian seolah2 takut tertipu. Ermm, apapun dengan dia, aku sangat senang berkawan dengannya.

Ahmadidin:
Aku panggil die abg didin even umurnya sebaya dengan mak aku. Aku nak panggil tuan rasa cam formal sebab da duduk serumet debngan dia masa siri 1. Apatahlagi nak panggil pakcik terasa macam x sopan pula..hehe. Orang sabah, ngajar pun di sana. Beliau ni seorang yang baik dan prihatin. Masa kunci kereta aku hilang masa siri 1 hari tu, dia pon turut sama risau kalau2 ada orang ambil n bawa lari kreta aku. Siap dia maklumkan kepada Puan Lynn. Dia ni juga peramah, suka bercerita pasal dunia pendidikan dan pengalamannya sebagai pentadbir. Dia juga sangat teruja bila tau aku pernah memenangi pertandingan menulis cerpen dan ada buku kompilasi. AKu selesa berkawan dengan dia, dia de gaya eksyen even dia berjawatan tggi. 

Hidayat:
Bro ni aku kadang panggil dayat, kadang2 abang, kadang2 nama je, kadang2 bro. Mana taknya, aku dah kenal die sejak sesi 2012. Dia ni peramah giler. Masa 2012 dulu dia banyak tegur aku gara2 mesra berborak kat fb, aku je cam x cam orangnya yang mana 1...huhu. Masa sesi 2013 plak aura dia semakin menonjol. Teringat masa siri 2 hari tu, dia menawarkan diri jadi penghulu program. Waaaaah...ini sudah bagus. Otomatik die popular dalam kalangan peserta. Dan aku sebagai alumni 2012 sangatlah bangga even ada suara2 sumbang yang memperkatakan tentang penawaran dirinya tu. Memang kelakar la pada mulanya, namun dengan komitednya dia menyelaras aktivit2 kumpulan, maka semua org semakin percaya dengan dia. Dia ni seorang yang bersemangat waja, berjiwa kental dan very optimis. Paling terharu bila dia mengaku telah beli semua karya guru2 lain untuk bacaan anak2 die. Wife die pon aku kenal, perseta 2012 n 2013 macam kami. Memang perawakannya meyakinkan dan bersungguh2 kalu buat sesuatu perkara. Oh, umur dia rasanya 3 tahun senior dari aku, orang KL n ngajar pon di KL. Kalau borak2 dengan dia, bercabang isu die boleh cerita. Dan yang penting apa yang die cerita tu membuatkan aku suka nak mendengarkannya.

Amien:
Dia ni pertama kali berkenalan di meja makan hari pertama siri 1. Seorang yang agak peramah dan berjiwa besar berumur 2 tahun senior dari aku. Paling kelakar masa sesi soal jawab dalam setiap ceramah, dia akan bertanya. Serius pula soalannya. Lagi2 bila die ni particular dalam isu hak cipta. Yang aku perasan, dia takkan menulis jika hak cipta tidak terpelihara olehnya. Masa pertandingan tulis cerpen BPI, orang lain ramai masuk, dia kata xmau hantar sebab nanti hak cipta jadi milik penganjur. Tapi tak apa la, dia punya prinsip. Yang aku kagum dengan dia ialah, semanta kentalnya. Dari ceritanya sendiri, dia banyak kali memenangi anugerah n sijil atas pencapaian aktifnya dalam aktiviti kokurikulum n koakademik. Terbayang kat kepala aku betapa bizinya dia. Dalam hati, aku solute sama dia. Dia orang Johor dan ngajar pon di sana.

Amli:
Aku tak berapa kenal dengan dia sangat. Tapi masa siri last aku serumet dengan dia. Umurnya 2 tahun senior dari aku. Orang kedah, ngajar perak. Masa ditetapkan aku sebilik dengan dia, aku rasa cam x senang je. Mana taknya, selama 4 siri sebelum ni, kami langsung tak bertegur sapa. Dia ni tak la sombong tapi aku pk die x de sebab nak tegur aku. Bila da berumet tu aku ikutkan banyak nk cerita dengan dia, tp dia macam x dapat nak memesrakan diri dengan aku. Tak apa lah. Dia ni aku tegok sorang yang ada aura tersendiri. Mungkin sebab guru kaunseling maka mmg die patut pandai tackel org. Once dia cakap aku rasa macam terpegun. Mana taknya, dia ni mmg ada semangat tggi dalam penulisan. Lagi2 bila dia share koleksi penulisan dia hari tu. Macam2 tajuk ada. Aku pon ada tapi x sebanyak dia. Memang dia bagus la orangnya. Dalam diam, aku turut mengkaguminya.

Wan:
Dia ni kenalan aku masa kuliah tamadun di ukm. Ikutkan xlah rapat sangat, cuma bila berborak mesra juga la. mana taknya, da memang kenal sebelum ni. Umur dia sebaya aku, orang terengganu tapi ajar d n9. Tapi sebenarnya aku lebih kenali dia melalui fb, tengok aktiviti die yang macam2 berbanding dia cerita lively. Karektor die, sorang yang tak banyak cakap, n bila bercakap bende yang perlu. Once cakap mmg bagus la. Yelam dah die ustaz, mmg la ada auranya yang tersendiri. Aku je x nampak auranya...haha.. Dalam diam lagi, aku solute sama dia sbb die ni punya idea yang kreatif tapi die je x mau cerita.

Sebenarnya ada lain lagi, seperti redza, firdaus, abg dhia, mujahid, abg mus, fayyadh dll, tapi x banyak memori yang aku ada dengan mreka, juz bertemu dalam sekali dua dalam siri2 berlainan. Apapun memang hebat la masing2. Bertuah aku dapat kenali mereka. Harap2 lepas ni aku dapat bertemu dengan kelompok seperti ini. Kalau ada lagi sesi tahun depan, aku nak apply lagi. Mudah2an juga pertemuan aku dengan mreka ni memberi inspirasi dan membina semangat dalam diri aku, InsyaAllah. 


 

Jumaat, 15 November 2013

Di Akhir Persekolahan

ALhamdulillah...berakhir sudah sesi persekolahan. Memang huru hara jugalah seminggu dua ni. Xde sapa kat sekolah tu yang x bizi. Semuanya bizi. Lagi2 bizi dgn kursus sana sini. Semalam majlis anugerah kecemerlangan dilihat sbagai kemuncak segala kebizian sebelum perkara2 lain yg dibizikan tamat satu persatu sehingga ke hujung tahun. Banyak bende tak setel, tapi bila dah cuti ni, mmg aman skit la nak buat kerja2 yang lebeh bergenre pengkeranian.

Termasuklah aku, hari last skola ni la aku start kusus semula. Ikut hati malas sanagt2. Kat kepala ni macam2 hal nak fikir. Kalau boleh semua kerja2 skola aku nk siap2kan cepat n xnak fikir lagi selepas minggu pertama cuti. tp aku ksus ni sampai ahad n sambung isnin sampai rabu. seronok2 jugak, tp jd x seronok kerana memikirkan kerta trtunggak. belum lg tesis aku yg da semiinggu x bukak. Allah... Lagi2 dummy buku aku x siap2 lagi. mana taknya, aku kene melukis, aku x pandai lukis dengan cantik. sebab tu r x siap2 lg. kantoi betullah.

Ikutkan aku nk je review hari2 terakhir skola ni, tp xde masa aku nk tulis panjang2. Overall, smalam MAK2013 tugas aku buat buku program sangat2 mencabar minda. Sebenarnya bukan aku x biasa, dalam 6 tahun aku d skts, 4x aku buku program dgn dua kali jd leader. So, bukan perkara asing tensen2 sbb buku program. Ikutkan ada bende2 slack berlaku n x memuaskan, tp ada indvdu yg memihak n defend aku n kawan2 seangkatan...hehe...lege.

Pastu pasal elaporan. Ikutkan xlah tensen sangat. Mana taknya bukan aku yg incharge 2 tahun kebelakangan ni. Tapi tahun depan, aku diminta jadi. Allah...aku x nak. sangat2 x nak. Memang tensen sebanrnya. Tapi apakandaya, ramai yg menaruh harap n kepercayaan. Tengok lah nnt, kalu ada peluang aku tolak2 lagi. X sanggup aku bebankan diri. 

Pasal unit kantin. Ermm..segala2 laporan tlh aku hantar. Kire da tutup buku la, melainkan kalau bos mau aku fikir advance perangan kantin untuk tahun depan. Gayanya aku lagi incharge kantin. AKu ok je. Tapi x tahanna, gara2 perkhidmatan kantin, aku yg kene bahananya. Malah ia jd pencetus untuk aku jd bahan kejian. Entahla. Sabar je la. InsyaAllah ramai individu yg dibelakang aku, tp x nak menonjol diri.

Allahu Rabbi....tolonglah aku........................tolonglah..............................tolong............... moga cuti sekolah ni sangat2 aku manfaatkan. Aku leh relax, n enjoy tanpa sakit2 jiwa dgn hal skola. Pliz. 

Ahad, 27 Oktober 2013

Kawan2 Konvo

Alhamdulillah. Selesai juga majlis istiadat penganugerahan ijazah sarjana bagi kawan2 aku pagi tadi. Walaupun rasa berat pada awalnya, namun aku gagahkan juga diri ni pergi. Ikutkan hati mahu saja aku terus siapkan kerja2 tertangguh ni. Cuti sekolah tinggal 2 minggu je lagi. Tapi demi persahabatan dengan kawan2, aku lupakannya seketika. Bukan selalu begini. 

Tatkala memandu ke UKM, hati ni memang ragu2. Biarpun berazam bertindak cool n relax, tapi tak habis2 aku pujuk hati ni. Selama 3 tahun ini macam2 cabaran aku dapat tempuhi deminya, takkan yang ini aku tak betah pula? Sesampai sana, aku terus ke booth bunga2. Cari punya cari dapatlah sekuntum bunga bersama ciklat yang aku kira boleh dijadikan tanda persahabatan. Nak bagi bunga, aku tak pandai memilih. Mana taknya, setiap bunga n warnanya ada makna tersendiri. Kalau salah pilih, lain pula maknanya. Sudahla semua kawan2 aku tu bini orang...hehe...

Memang plan nak bagi sumthing pada semuanya. Bukan saja batch2 aku, tapi sesaiapa saja yang aku kenali. Tanda ukhwah yang takkan aku lupakan bergelar pelajar sarjana yg penuh sukar. Ya, sukar. Mereka menangis kerana tertekan, aku pun sama. Mereka tertawa kerana cemerlang, aku pun sama. So, hari ini mereka berjaya akhirnya, tumpang gembira juga aku untuk mereka. 

Tetapi, di sebaliknya, ketiadaan aku bersama mereka menjadikan mereka rasa ralat dan tak keruan. Allah, relaxlah. Aku dapat menerimanya. Siap send gambar dalam dewan, kirenye boleh wat aku happy. Ya, aku happy tengok gambar korang, tapi bila muka masing2 x berapa nak senyum, aku juga rasa sedemikian sama. Sempat masing2 berpesan untuk tunggu di depan dewan untuk bergambar. Ya, aku setuju. 

Tapi entah macam mana, bila masing2 keluar keadaan makin berterabur. Aku tengok muka masing2 yang keluar tu macam2 rupa. Ada yang senyum meleret, ada yang masam juga, agaknya family x datang kot. Ada juga yang terkial2 mencari hp nk hubungi teman2. Nak bergambar sama agaknya. Aku pun sama. Orang pertama aku temui, Fairuz n Kak Nora. Gaya diorg cakap tu macam tahu2 je keadaan aku. Tak de riak terkejut kenapa aku tak berjubah sama seperti mereka. Allah, FPend bukan besar, satu cerita, boleh heboh satu dunia...hehe...
Kemudian, aku temui Harinder. Aku anggap die tu mentor aku. Mana taknya, nasib aku lebih kurang sama dengannya. Die x dapat konvo sama kawan2 sebatchnya, aku pon gayanya begitulah. Dia nampak happy, tapi x lupa untuk ucap good luck kat aku. Ya, aku terimanya dengan senang hati. Lepas tu aku pon tunggu yang lain2, tapi tak temui juga. Lalu pintu lain agaknya.

Last2 Wafi call katanya die dan kawan2 di kawasan gong. Aku pun bergegas ke sana. Sampai sana entah mana la diorg. Pendek cerita, yang aku jumpa di sana, Kak Wan n Kak Akmal. Diorang pun sama memujuk aku. Hish... relaxlah, aku ok..hehe... Aku tanya juga, batch mereka ni sapa lagi yg konvo, diorg kata diorg berdua je, Kak Maz, Kak Laila, Abg Asman dan lain2 xde cerita. Erm.. Mungkin itulah perancangan Tuhan, dalam setiap batch mesti ada yang tercicir, so aku satu2nya mewakili bacth jun 2010 la gayanya, sementara bacth Kak Wan lak, ramai pula yang senasib dgn aku. Yang bacth2 lain contohnya, harin, Abang Rosdi, Kak Mahani, Kak Zana dll.

Lepas bergambar aku teruskan misi. cari punya cari, terjumpa Kak Hani, sorang2 je lak. Selepas bertegur sepatah dua, terjumpa pula Kak Su n Kak Ina. Diorang ni sama2 kecoh sungguh...huhu..meriah. Tak henti2 minta aku bersabar. Ish... Tengah sabarlah ni. Kalau tak sabar muka aku pon xde di sana tadi...hihi.

Tapi di mana Wafi? Akhirnya lepas saling kol berkali2, terjumpa la juga dia di gong. Rupenye2 mereka bergambar sama dengan Dr. Izham. Aku kalau boleh tak mahulah jumpa Dr.Izham. Nanti tak pasal2 dia tanya macam2, jadi isu pula. Tatkala bertemu Wafi, dia x habis2, la mintak aku bersabar, siap cakap ada sesuatu yang Allah rancang lebih baik untukku. Amboi... Die ni. Tapi tak apa, moga2 benarlah kata2nya tu.

Daripada 10 batang bunga coklat aku beli, 3 masih berbaki. Aku tercari2 juga, mana Kak Ziana. cari juga mana Kak Yati, Abang Rosdi, Kak Mahani, tak ada jumpa. Last2 da nak pukul 1, aku pon angkat kaki la ke parking kereta. Punya la jem bila nak keluar, tiba2 Kak Ziana kol. Adoi, aku da gerak ni, xleh nak keluar lak. Pastu Kak Yati kol, Allah, aku kat pagar sudah. Tak leh nak patah balik. Tetibe juga Abang Rsodi kol. Allah, aku dah on the road. Lagi xleh pusing. Untuk kesemuanya aku ucapkan tahniah atas kejayaan. Untuk aku, mereka tak lupa juga beri kata semangat. Tq semua. Abg Rsodi siap janji nak datang 2 minggu lagi ajak hang out ma pulang jubah. Hehe...insya ALlah kita ketemu ya.

Last2 aku pon balik dengan senang hati, xde lagi berat2. Rasa puas pula tengok mereka seolah2 ambil keberkatan....haha.. entah macam mana, masa seluk kocek, aku tertarik duit note rm100. Ishk, habisla..... Rupe2nya penjual bunga yang aku beli tu tersalah bagi balance. Aku bagi note yang tu, die patut pulangkan rm50, tapi dia bg rm100 semula.... ALlah...satu kerje lagi aku nak p balik UKM pulangkan. Namun, hari da hujan aku terus balik rumah. Nampak gaya esok kene ambil berkat p DECTAR semula lah untuk pulangkan baki tu...Allah...






Sabtu, 26 Oktober 2013

Received + Delayed + Rejected

Received + Delayed + Rejected. Inilah status kepada potongan doa aku selama ini yang melibatkan urusan pengajianku. Lebih-lebih lagi setelah aku melalui peperiksaan lisan akhir September lepas. Dengan penuh harap aku berdoa siang malam agar dimakbulkan.

Potongan doa pertama, semoga penyelia aku dipermudahkan urusan untuk menyemak pembetulan tesis aku. Selalu sangat dia kata bizi. So doa2kan lah dia diberi ruang n masa untuk membuat semakan. Dan Isnin lepas sehari sebelum bertolak ke JB untuk konvensyen pendidikan, aku dipanggil semula untuk mengambil draf n perbetulkan lagi. Arhghhh.... Betulkan lagi? Erm... sikit atau banyak aku x semak lagi mana salah mana x salah. Malah sampai sekarang aku x semak lagi gara2 banyak kerja. Apapun dalam hal ni, doa aku tentu2 saja berstatus Received. 

Potongan doa kedua, aku sangat2 berharap agar urusan tesis aku tu dipermudahkan urusan dari tahap ke tahap. Mana taknya, ramai juga student lain yang mengejar2 masa sampaikan prosuder pon jadi lambat dari fak, pps sampai la ke kedai nak binding. Aku berharap agar xde la lagi masalah berkaitan tesis ni dan aku dapat menyelesaikannya dengan baik. Status doa ni nampak gayanya bertaraf Delayed. Insya Allah masa itu akan tiba, tapi bukanlah sekarang ini.

Potongan doa terakhir, harapan aku nak bersama2 berkonvo tahun ni dengan kawan2. Kami asalnya 11 orang, tapi tinggal berlapan sepanjang bersama2 berkuliah. Memang kami semua menaruh harapan sama. Tapi perancangan ini tidak selari dengan yang Allah tetapkan. Aku terkecuali. Automatiknya status doaku yang ini adalah Rejected. Aku tak dapat berkonvo sama2 diorg. Allah...

Akhirnya, hari yang dinanti2kan oleh aku dan kawan2 sekuliah telah tiba. Tentu saja ia adalah hari yang menggembirakan kami semua. Setelah 3 tahun bergelumang dengan buku, artikel n jurnal, pergi balik kuliah petang malam tentu saja memberikan satu kepuasan yang tidak terhingga. Pastinya, hari ini seolah2 dirasakan satu bebanan berat telah terangkat daripada kepala masing2.

Tapi aku, belum diberi kesempatan untuk itu. Masih ada beban kat kepala ni sampai peluang untuk bersama mereka sesi ini punah. Memang pada awalnya aku sangat kecewa. Tapi memang aku dah bersedia sekaligus mengagak ia aka terjadi. Tak apalah, rezeki untuk itu belum sampai. Bukan aku tak tahu ada kawan2 lain yang pernah melalui sama macam aku, tertinggal gerabak. Harinder, Abg Rosdim Encik Radhi, Kak Mahani, Kak Zanariah dan lain2. Mereka memang tertinggal gerabak dengan bacth masing2. So, ia perkara biasa Emi, juz relax n cool.

Apapun, kejab lagi untuk menunjukkan sokongan, aku akan p raikan mereka. Memang ada kemungkilan hati aku membengkak kecewa, tapi aku harus ketepikannya. Pergi sahaja, moga2 ada berkatnya. Insya Allah. Tapi, kawan2 aku tak de plak yang kol or sms invite datang. Hanya Kak Mahani semalam yang aku jumpa kat pasar Dengkil ajak, Kak Ziana pon ajak beberapa hari lepas. Yang lain, senyap. Mungkin nak jaga perasaan aku. Aku tahu. Tapi, aku tak leh nak ikut emosi. Pergi saja.

Dalam pada tu, buku program hi-tea, buku program majlis anugerah cemerlang, slide show taklimat kantin dan lain2nya nasih tertangguh. Manuskrip Tsunami dan Sahabat untuk dihantar kepada penerbit masih tertangguh juga. Kat kepala ni banyak idea, tapi xde lah masa. Tu belum lagi tesis kesayangan yang aku peram beberapa hari. Dulu bila dapat je draf tu semula, terus aku nak tengok, tapi sekarang errmmm....

Ya ALLAH, permudahkanlah segala urusanku. Kuatkan hati aku.

Selasa, 1 Oktober 2013

Pasrah Sudah

Hari ni ambil kesempatan menyinggah jumpa DrNO selepas balik dari Serdang hospital. Juz regular check up. B4 tu p siap2 binding kat Zaaba. Jam jam 10. Memang harap2 beliau ada di bilik la. Ikutkan mmg plan nak merayu meratap minta disegerakan bacaan.

Sampai je biliknya, ada 2 student master, gayanya macam fulltimer tgh diskas sama beliau. Bukan pasal tesis or projek paper, tp pasal projek khas beliau yang diberikan geran. Macam projek berkumpulan. Ah, aku x peduli apa projek mereka. Tapi bila aku masuk, beliau suruh aku duduk dulu, gayanya juga nk cakap sumting dengan aku. Sedangkan b4 ni kalu juz hantar draf die suruh letak n aku blah. So, dalam hati ni da mula terbayang isu yang semalam. Ok juga, aku mmg da sedia nak menjawab.

Selepas budak2 dua org tu keluar datang lagi 2 org, dengar kata budak baru student fak lain master juga, ada projek khas lain melibatkan program luar. Lagi la aku x paham sebab apa kejadahnya lect fpend kene entertain student fak lain? Ah, lantak juga. Tapi dah lepas diorg blah sebab beliau x mau cakap banyak ngan diorg, aku amik seat depan meja.

Tanpa sempat aku nak cakap apa2, beliau sekali lagi buat penegasan yang dia xleh nk segerakan pembacaan, malah ulangi juga supaya aku jgn berharap konvo tahun ni. Ala doct...beliau x peduli, juz tunjuk beberapa tesis org len yang tebal2 juga yang katanya sedang menanti untuk dibaca. Ya, aku nampak. ada 3 tesis lebih kurang. Beliau berkira2 akan baca aku punya selepas seminggu paling cepat. Ya, aku nampak kebizian beliau. Memang kesian. Tapi aku lagi kesian...huhu...

Dalam pada tu sempat beliau kata ada satu kerja untuk aku. Sementara beliau baca, aku kene buat satu lagi artikel tp bukan nk hantar ke jurnal, juz present ke konferens. Allah.... Doct, kan ke hari tu da tulis artikel jurnal. Ya, beliau siap tunjukkan artikel yg aku wat n beliau yg da siap edit yg dihantar ke Jurnal Teknologi yg dhantar Jun lepas. Tapi yang ni lain, kene present plak. Beliau suruh cari mana2 conferens tahun ni punya under IAB. Allah.....dlam hati ni memang x mau langsung nk terima. Apa hal lak aku kene buat? Tolonglah... 
Tapi aku x dapat nk tolak mentah2 direct. Kang x pasal2 ada kesan sampingan lain aku dapat. Tapi aku x dapat nak terima sungguhlah. Ape beliau ingat aku x de kerja lain ke? Atau beliau ingat aku student fulltime macam budak2 tadi? Tanpa aku rasa semangat nak dengar pon, beliau menunjukkan cara2 nak buat artikel prosiding tu. Huh. 

Kalau la ini gayanya.... Memang xde rexeki aku konvo sama2 kawan2 yg len. Bila kuar dari bilik beliau, aku rasa macam da mula pasrah n redha je r dengan situasi ni. Aku nak push lebeh2 kang lain lak jadinya, yang satu lagi aku nk push lak, kesian, beliau pon sama awal2 kata bz. Sume org bz.

So sekarang, aku kurang kan sikit exited nk konvo tu, ya, mmg kata si Hadi mmg leh grad tahun ni, tp konvo tahun depan. Tak nak. Tapi macam hampir betul kata2nya. Dan lepas tu, teruskan dengan kerja2 lain tertangguh dan buat2 lupa kat tesis ni sampai dipanggil balik. Aku nak hari2 kol tanya bukan beliau je penat nak jawab, tp aku juga penat bertanya.

Apapun Tuhan, kini semuanya aku pulangkan pada Engkau. Ada ada rexeki, adalah. Harap2 juga ada keajaiban mcm beberapa org kawan len perolehi sampai dipermudahkan urusan pengajian mereka.  Inysa ALlah.

Malam ni, aku nk siapkan blog n slide presentation PPDa, esok pemantau nk datang. Sementara j-QAF punya phamplet pon sama, minggu ni entah bila nk datang. Persediaan meeting HEM minggu depan x prepare lagi. Ermm.. . Allahu yusahhiluni. 

Khamis, 26 September 2013

APALAH NASIBKU

Aku tak tau nak gambarkan perasaan yg ada dalam hati ni. Rasa kesal? Tak la sangat. Rasa marah? Tak mungkin. Rasa tertekan? Ah, itu sudah pasti. Rasa bosan? Ishk, xdenye bosan2 kalu da bz mcm ni. Rasa Kecewa? Mungkin juga. Kecewa dengan diri. Tapi tak rasa sesiapa yang bersalah. Mungkin keadaan yang patut dipersalahkan...hehe...

Mana taknya, sejak Selasa lepas jumpa DrNO die mcm bg support x berbelah bahagi. Siap guide lagi camana nak berdepan dengan reader yang dok komen dalam tesis aku. Senang cerita dia bg kebebasan untuk aku direct ke reader untuk pastikan aku dapat lepas n submit dengan selamat. So bila balik umah mmg aku marathon giler2 la. Rabu siap CRK, Khamis nk amik lg tp rasa kesian kat kawan2 esp budak2. Lagi malang kalau kawan2 naik angin ngan aku. Time skolah bz la aku nk amik cuti. So aku sekolah la macam biasa semalam dan balik umah terus ngadap tesis n laptop ni sampai ke dinihari. 

Dengan tekad nak bg DrNO baca n semak b4 submit pada reader, akhirnya aku yang kecewa. Manakan tak, aku punya la tido lewat melewati jam 2 pagi smata2 nk bg siap. Tu pun tak siap2 juz tingga kurang 10%. Fine! Kat sekolah lak aku amik masa setelkan apa2 patut seperti compilekan sume bab, setting margin n page. Juz tinggal nak edit senarai kandungan n letak abstrak yg si hadi emel pg tadi. Tapi last2, masa rehat td aku sms DrNO kata nk jumpa, dia balas die ke Indon plak. Minggu depan balik. Allah........... masa tu mata ni macam berpinar je. Rasa kepenatan mula aku rasa yang sebenarnya sebelum tu aku tak rasa2.

Last2 aku jumpa Dr.Azlin selaku reader aku. Kalau tak jumpa sv at least leh la dpatkan pap2 info n tanya apa2 yg patut b4 aku print out. Tapi die sendiri ada bengkel sepanjang petang d Serdang. Allah. Ok lah. Saat itu aku mula redha la. Tak ada rexeki nak submit hr ni.

Tapi aku masih pkir2, masihkah sempat untuk aku kejar dateline hantar hardcover 15hb akan dtg ni? Sempat ke? Kalu sv ada hari Selasa kat fak nnt untuk aku serahkan tesis, maknanya da lari 3 hari. Belum lg nk bagi reader baca. Belum lagi nk hantar PPS dan lain2 prosuder yg aku x berapa jelas sgt lagi. Allah....

Dan sekarang. Aku banyak bende lagi nk tumpu. Antaranya esok kene bertugas kat dewan SMT, habis sehari burn. Antara lain cerpen aku x edit2, dateline Isnin ni. Lagi penting nak update blog PPDa untuk ptandingan ke negeri. Dan yang baru dapat kene sediakan teks doa merdeka n dadah masa YB datang Isnin ni. Allahu Akbar. Bagilah aku kekuatan, kesabaran, ketenangan, kemudahan n keyakinan. Serta berilah peluang n ada harapan untuk aku Konvo dengan selamat oktober ini. Pliz la Ya Allah.



Isnin, 23 September 2013

Jelas Selepas Jumpa SV

Setelah 4 hari viva, aku kembali ke fak mengadap sv. Sebelum pergi tu punya la aku da kecut perut. Alah, tu memang biasa la, mana penah kembang perut bila nk masuk jumpa. Kat kepala ni sentiasa pikir bende yang kurang best sedangkan belum pasti lagi. Mana taknya, gara2 aku tengok ramai adik-beradik lain yang turut sama rasa cam ni, siap ada yang mengalir air mata lepas keluar. Ada juga yang rasa taubat x mau jumpa. Ada juga yang malas nak jumpa sebab x nk berlaku sebegitu rupa. Ada juga yang suka sangat nak jumpa dia. Mungkin orang mcm ni jenis tebal telinga n hati kering. Malah ramai sedare mare lain tahu betapa mak kami ni mmg syadid sgt bak kata orang arab bila merujuk pada ketatnya penilaiannya pada projek kami. Aku? Aku pon suka jumpa dia. Tapi tak tahannya kalau kene hambur macam2 bagai budak kecik kene marah ngan mak tiri...hihi...Allah. Tapi dalam pada tu ada jugak aku jumpa yang happy dengan dia, siap dari master bawak ke phd juga dengan mak yg ini. Waaah, mesti die hebat. Mana taknya, mak kami mmg hebat orangnya.

Ah, melalut plak. Tadi aku jumpa, siap minta harin n hadi doa2 skit untuk aku. Sesampainya tadi, awal 10 minit, aku diminta duduk dulu semntara die setelkan keje apa ntah. So aku pon dok la relax siap main fb kat tab. Dalam pada tu aku mmg seram jugak. Aku memang mcm datang berserah aje. Rela dikomen. Dah last minit sangat. 

Tapi bila da start, die tanya apa progress, aku tunjuk la apa yg aku wat, KKK, TOPH n persampelan. Aku ckp r aku wat pringkat2. Tapi dia kata mana leh cam tu, die bz, nk tegok sume sepatutnya, bukan satu2. So die guide camana nk lengkapkan jadual pembetulan yg fak bg tu. OOOOooo...rupe2nya bukan wat satu2 pastu cek satu2, rupa2nya buat semua2 habis n print satu bandel untuk die tgok. Allah. Ok, aku paham.

Dalam pada tu aku tanya la beliau pasal teori n model yg aku guna b4 ni tp reader kata salah n mengelirukan. Dr. kata ok je, xde la keliru n salah apa. Tapi die suggest jumpa reader tnya tang mana keliru tu. Sebenarnya, sv aku kata jarang org nk tegur KKK ni pasal pecaya penuh pada sv student, tapi da reader aku ni org baru, so katanya die sorg yg rajin sampai sudi baca artukel2 yg bkaitan kajian aku ni. Allah. Ok, biarlah. Yang penting bila aku buat perubahan skit2 ni, die terimalah. Ikutkan kata dr. aku x perlu ubah sangat, juz pejelaskan. Tapi dalam report reader kata siap tak ada kene mengena n xda rasional. So tu yang aku tukar mana patut. Dan dr. kata aku x perlu run data pon, tp dah reader kata kaedah pilih sampel x betul tu yg kene run kot pada aku. Takkan nk ubah figure plak. MasyaAllah.

So tadi, aku kol la reader lepas pintu bilik da dikutuk x dibuka. Rupeny2e die kat luar, Jumaat leh jumpa. Allah, aku ni kalu leh nk clearkan apa yg x paham ni seceptnya. Aku da plan nk hantar yg naskha baru Jumaat. Takkan da print baru tnya. Erm... Entah la. 

BTW pertemuan ngan Dr. tadi sangat santai n rasa seronok. Rasa x mau keluar bilik n nk tanya mcm2 lagi. Tapi kat luar blik tu ada yg menunggu sudah. Yang kelakar die bg cth untuk rasional pilih sampel, xleh kata snang2 yg dekat ngan umah, atau mudah dapatkan data dll, tp ada rasional dgn fakta. Cth die bg, die cakap anak lelaki die yg ada dalam bik tu, umur tadika yg tgh demam tp aktif main2 kat situ hensem. Pastu die kata mak aku pon kata aku hansem. So xleh pakai kedua2nya. Kene cari titik tengah yang x bias hasil drpada penelitian akademik sapa yg sebnarnya lebih hensem. Ceh.

Erm, apapun Ya Tuhan, aku harap semuanya dipermudahkan. Insya Allah. Sekarang aku nak makan, semayang sudah. Pastu barulah start nk bina jadual yg dicadangkan tadi. 

Harap setela la cepat2. Mahrajan negeri Sabtu ni bjalan, kene bertugas menyelaras sistem siaraya. Dah tu lagi PPDa yang aku plan nk tolong x tertolong2, report2 unit kantin lak belum buat lagi, malah ketas soklan prexa pon x ketip lagi. Lagi hampeh buku2 budak x bertanda banyak lagi. Suruh budak2 buat latihan banyak2, tp aku sendiri x de masa nk menyemak. Allah...

Jumaat, 20 September 2013

Peperiksaan Lisan a.k.a Viva

PEMBUKA KATA:
Alhamdulillah...akhirnya dapat ku alami suasana berviva sebagai satu stage untuk jejak kaki ke DECTAR. Oleh kerana perkara ni tak biasa pada aku, dan belum tentu akan datang aku laluinya juga, maka aku catatkanlah untuk diri sendiri agar x lupa even sebenarnya hampeh skit tadi.

LEWAT?:
Aku sebenarnya da siap awal tadi, sekitar 7.30, pastu aku mmg plan b4 p nk present olok2 dulu supaya ada psediaan b4 yg btol2. Habis je prektis aku pon bertolak la pada jam 8:03 pagi. Memang aku estimate sampai sekitar 8:30 pagi seprerti yang disarankan melalui surat makluman. Tapi entah camana sampai Dengkil aku tergerak hati nak cek beg sandang ni, rupe2nya draf tesis aku x ada, tertinggal kat meja study... yang sebenarnya beg tadi tu tak muat, juz nak pegang. Erm, so aku pon patah la balik. Arghh...memang kantoi la, sepanjang patah balik banyak plak kereta termasuk la lori yang macam sengaja je x bg can nak lalu. Last2, sampai rumah terus amik n amik juga masa seminit dua solat sunat dhuha...sebab plan nak wat kat musolla fak tapi macam da x sempat tu yang terus wat je. Masuk krete balik da 8:25. Allah... Camana nak sampai 30 minit b4 kalau da lambat cam ni. Tapi jalan aje. Memang laju giler r aku bawak, satu-satu kete aku potong. Tapi lori aku x berani..terpaksa la membontoti lori2 yg ada depan kereta. Tapi otw tu aku kol juga Puan Zizah maklumkan kononnya traffic jem..hehe.. apa2 je la, janji jangan lak panel2 sume cabut sebab ingat aku x hadir. Pastu sampai Fak mujur 8:55, ada lagi 5 minit b4 mula. Tu pon dari jauh Encik Mansor da sahut2 nama aku mintak laptop..hehe...dah ada yang menunggu rupe2nya. 

SEBELUM MULA:
Lepas serah laptop pada Encik Mansor bersama Encik Azmin yang ada sama setkan meja n laptop, maka aku diminta untuk keluar. Tapi b4 tu sempat juga aku snap gambo2 dalam bilik tu, nak amik mood, datang lewat sudah, so gambo bilik jadi la untuk penguat semangat. Bila kat luar terserempak la dengan Encik Jamal selaku ketua jabatan aku, Dr. Azlin selaku reader tesis aku, termasuk la penyelia aku sendiri Dr. Norasmah. Sorang lagi baru aku kenali selaku pengerusi majlis pagi tadi tu, Dr. Mohd Hanafi. Ada la dalam 10 minit aku menunggu b4 dipanggil masuk. B4 tu, kat luar aku ditemani oleh DrNO aku, sempat la dia pesan pape yg patut, cakap ikut method, bukan ikut ayat aku suka2. Haha...mesti die takut kalu aku cakap, 'sv saya suruh' or 'sv saya kata macam ni'...hihi..

MULA-MULA:
Bila masuk je terus aku diminta ke depan. Sempat la aku menyalam panel2 lelaki yang ada, tp Encik Jamal x sampai plak tangan aku nak menyalam...hehe..So rang lagi hadirin, Encik Kamaruddin selaku Penolong Pendaftar fak aku. Bila da disuruh duduk, aku pon tarik la nafas n cool kan diri. Nampak gaya cam x la stress sangat, aku je wat2 stress..hihi... Apa yang berlaku sesi perkenalan n taklimat sikit2, yang ditekankan adalah aku present 20 minit sahaja. Tak boleh lebih. Aku ok je even selama prektis 2 hari ni mau menjangkau satu jam...haha.. Siap dia tanya, slide ada berapa? Aku cakap ada 22. Pengerusi kata, bagus! Agaknye die pikir kejap je aku cakap, walhal.....haha..

SESI BERMULA:
AKu mulakan dengan bismillah dan salam kepada semua hadirin. Mood aku masa tu memang tenang. Aku je buat muka seposen..hehe... slide demi slide aku perbentangkan dengan baik, namun terkantoi gak skit2 sebab aku ni jenis cakap laju, dan kebetulan nk cepat agar semua slide dapat d baca, tu yang aku kadang2 tersasul2. Ah, masa tu aku pikir lantanklah, x paham aku cakap korang baca la slide tu terus..hehe.. Tengah2 syok membentang, tetibe pengerusi warning ada 5 minit lagi. Apa lagi, aku rush la lagi... Sampai ke slide implikasi aku tetibe stop tanya masa, ada 2 minit lagi, n terus d minta untuk ulas penutup. So aku pon tutup la presentation viva aku dengan selamat selaju ERL Express KLIA hehe..

Q&A:
Selesai tu, terus pengerusi mempersilakan reader untuk menyoal. Mak ai, dia kata ada beberapa, macam banyak je. Ya, mmg banyak. Senang cerita, aku lebih banyak mengangguk setuju daripada berargument dengan beliau coz mmg aku mengaku otak aku ni da kosong sekosong kosongnya. Tak dapat nak pikir apa, bimbang kang nk back-up2 diri banyak lak aku melalut. So apa yang dikomen tu aku skadar janji akan perbetulkan semula. Habis beliau, En. Jamal lak sambung. Kononnya xde pape, tapi ada jugak die argue. Siap cadangan sikit2. Then, DrNO xde plak peluang untuk bcakap, beliau dari tadi aku tgok mcam menunduk je, dia baca sumting yg lain kot or tengok hp die. Ermm, agaknya dalam hati die pon turut berdoa2 kot..hehe.. B4 ucapan penangguhan aku diberi pluang untuk bcakap. Aku pon cakap la betapa sukarnya nak buat kajian ni even tajuk nampak mudah. Pastu dicadangkan la dalam tesis aku tu masukkan masalah or batasan kajian aku. Dan akhirnya sekali lagi aku disuruh keluar sementara panel2 tu dok bincang keputusan.

DI LUAR:
Kat luar, aku mula rasa lega. Ya, lega sebab dah lepas. Tapi dalam pada tu hati aku x putus2 doa macam2 versi supaya diluluskan. Penat woo... Banyak perkara tertangguh gara2 tesis n study ni. Tak mau la extend lagi. Kat luar tu aku ditegur oleh seorang orang opis, aku x kenal pon nama die, n mcam x pernah nampak dia. Tapi dia peramah, aku pon borak2 la gak ngan dia. Tapi yang pasti aku isi masa di luar tu dengan berdoa dalam hati. Gambo pon siap aku snap sendiri isi masa lapang di samping berFB...hehe. Tetibe DrNO kuar dari bilik n pesan suruh jumpa die d GM 2 coz dia ada kelas sekarang. Kemudiannya dalam sekitar 20 minit aku diluar aku pon dipanggil la masuk.

KEPUTUSAN:
Aku disuruh duduk semula di depan tempat tadi. Pastu pengerusi pon start la semula. Ulas skit2 pasal present tadi n akhirnya.............. Akhirnya konon2 dengan penuh suspen, pengerusi umumkan aku diluluskan dengan tahap 'baik' tapi harus memperbetulkan tesis ni semula dalam tempoh 3 bulan. Aku masa tu sebenarnya buat2 cuak je memula. Tapi bila dengar keputusan tu mula la terukir senyuman. Hampeh la kalu aku tak happy. Haha... Last2 tu, aku diberi peluang lagi sekali untuk bercakap. Aku pon cakap la terima kasih kepada panel yang sudi semak tesis aku. Dan sempat aku menyelit yang aku harap dapat konvo tahun ni. Ceh, x malu! Tapi diorg ok, katanya kalau aku dapat submit cepat xde masalah. Tapi rujuk ke fak dulu. Dah habis tu, pengerusi tutup majlis n sorang demi sorang aku salam kcuali Dr. Azlin, selepas tu mereka angkat kaki keluar. Yang tingga En. Kamaruddin yang kutip segala borang2 n buku berkaitan. Beliau baru ku tahu adalah urusetia untuk viva tu...ohoooo.. Dalam tinggal bedua tu die tanya aku, cikgu j-QAF ya? ha? mana tau? Dia kata mananya tak tahu, semua maklumat aku ada dalam fail yang dipegang oleh panel2 tu tadi... Malah result2 aku masa dgree n dip siap terpampang grednya. Siap lagi encik tu puji A aku bederet..hehe.. Ishk, aku rasa ni mesti diorg pon tekejut beruk pasal selama ni aku tak de plak nk cerita aku ni cikgu opsyen apa. Yang paling dasat juga, DrNO pon jenis x tanya langsung background aku. So no point la aku dok jaja sana sini. Pastu aku pon tanya la encik tu prosuder selanjutnya.

NAK BALIK:
Di kaunter fak, aku diserahkan lagi borang2 berkaitan. Katanya kalau nk konvo tahun ni hantar siap hard cover b4 15 Oktober...ALlah....Permudahkanlah aku...Selepas blah dari fak aku terus p parking amik kete bawa ke parking bilik kuliah siswazah. B4 tu sempat aku tanya Puan Zizah kat mana GM2? Ceh, mentang2lah da setahun xde kelas, leh lak lupa... Pastu bila da ke depan bilik tu dr jauh aku da dengar suara DrNO aku tu bersyarah. Kuat juga suara die even pintu tu agak tebal n kebal...hehe.. Then, aku bukak pintu pelan2 sebab kalu boleh x mau la beri gangguan student2 len syok mendengar syarahan tu. Bila aku bukak DrNO tgh bejalan ke arah belakang, so x nampak aku. Juz budak2 degree yg majoritinya pompuan tengok kat aku dgn muka pelek. Ye la, punya la smart aku datang siap long sleeve berbutang. Mujur xde tie n blazer lak aku da tanggal kat kreta. Kalau tak? Kalau tak aku la segan...hihi..Bila die sedar pintu terbuka luas baru dipandang. Pastu terus die minta maaf kat student die n aku pon bdiri kat luar tggu die kluar. Kat luar tu die tanya camana keputusan. Aku rasa die mmg da tau, tapi saja je tanya balik. So aku cakap la lulus dengan 3 bulan correction. Dia pon ucapla tahniah yg aku rasa belum mahal lagi harganya..hihi..leh lak aku nilaikan ucapan tu ya. Dia sempat pesan, struggle kalu nk konvo. Tapi die sendiri expect yang aku x mgkin dapat konvo tahun ni. Ishk... x baik cakap cam tu...hehe.. Tapi die jenis yang transparent punya org, cakap main lepas n direct. Selama 2 tahun aku sama die da tau da cara n gayanya. Tinggal aku tahan n tak tahan je la. Pastu die sempat komen yg sebenarnya aku lulus degn correction 6 bulan, tp bila da jadi 3 bulan dianggap aku da kire bernasib baik n berada pada tahap baik bilamana bak kata pengerusi tadi aku 'lulus pada tahap baik dengan 3 bulan pembetulan'. Lagi2 die kata level aku patut pada aras sederhana tp bila da jadi baik die pon setuju la. Oh, ok. Saya tau saya di mana...hehe..Aku harap dapat la A-. xmau la B. Dahla mahal harga tesis tu. Sekali dapat gred B (3.00), otomatik jatuh terus pointer aku.
TAMAT:
B4 aku balik, sempat aku serahkan sebungkus Daim kat beliau. Spontan dia kata 'eh, apa ni. Belom habis lagi ni,'... hehe... x la dr. aku kasi free ni xde niat apa2, juz nk ucap tq selaku seorang murid kepada gurunya. Pastu dia kata boleh x die agih2kan pada student2 kat dalam tu 'untuk memanjangkan pahala awak ni?' Aku ckap terpulang la dr.. Erm, aku pon blah la dengan cepat ke rumah, bawak degn kadar biasa x selaju pagi tadi...hehe... Sampai rumah, aku qadha tidur dengan niat qailula' b4 Jumaat :D N untuk akhirnya, apa yang correction punya tu aku akan citer kemudian. Allahu Akbar.







Rabu, 18 September 2013

Macam Manalah Esok

Allahu Akbar.

Aku tak tak apa la perasaan aku saat ni. Sebelum semayang tadi rasa relax je. Even present sendiri2 olok2 pon tergagak2 rasa ok aja. Tapi lepas sembahyang ni rasa makin berdebar plak. Ye la, rasa mcm x sdia habis. Dalam pada tu aku rasa terawang2 juga bila kengkawan aku aku boleh n aku ok. AKu harap doa mereka benar2 makbul dek Tuhan. Aku da semak draf n slaid, rasa macam x tau nk wat apa lagi. Bukan da hebat beno, tapi zero. Membaca pula pengalaman orang lain d gugel, makin berdebar aku. 

Aku tak dapat bayangkan apa n bagaimana perjalanannya. Dalam keadaan santai atau serius? Siapa ahli panelnya? Bagaimana dengan keyakinan aku nanti tatkala dipertikai n dipersoal bertubi2? Aku benar2 tak tau. Pengalaman orang berbeza2. Ada yang ok, ada yang x ok. Ada yang senang n mudah, ada yang sukar dan payah. Aku bagaimana? Allahu Rabbi.

Slaid rasa cam da ok, cantik, juz beberapa info dalam nya macam ada yg x kene je. Ya, mana nak kene kalau ada maklumat2 x lengkap, sumber xda. Allah. Dulu aku x sedar. Sekarang bila baca balik, macam2 kesalahan ada termasuklah typing error. Yang bimbangnya bilama statement salah tulis, menjadikan maksud n huraian sumenye berubah lain. Jenuhlah aku nak explen habis2 esok. Ya Allah.

Allah. Aku tak tau nak tulis apa lagi. Aku harap semuanya berjalan lancar. Janganlah lebih dua jam. Sejam pon cukup lah, janjinya aku lulus esok. Correction plak dalam tempoh minima x menjangkau sebulan. Dan yang penting dapat konvo tahun ni juga la Ya Allah.

Salimni Ya Rabbi...

Tengah2 cari info kat gugel, tetibe terbaca blog SKKW..wah, rancak beno diorg ni prepare set untuk pertandingan PPDa negeri. Sekolah aku pon sama. Tapi jujur aku katakan, sekolah tu sangat aktif bilamana tgok blog mereka yg penuh dgn mcm2 aktvt. Yang sekolah aku ikutkan banyak jugak, tp sebab da di publish umum kat warga sekolah, x perasan la kot esp pada penglibatan murid. Beberapa minggu ni tengok Kak Aya n Kak Wawa, rasa nak tolong pon ada, tapi apakandaya, aku diminta untuk incharge SPBT. Lagi2 aku sibuk jugak handel budak untuk pertandingan menulis jawi. Apapun aku harap PPDa ni menang gak wakili negeri. kat kepala aku banyak je ideanya, tapi ye la, takat beri idea, susah gak kalu xde keupayaan nak buat. Guru2 kat sekolah pon semuanya sibuk, all boys totally kat luar dengan KATMO n PSPKK...

Ok lah, dengan harapan esok aku lalui viva dengan baik, minima masalah, x melangkaui 2 jam sampais etel habis totally, n minor correction sekitar sebulan, aku berjanji, Dengan Nama Tuhan, aku akan approach Kak Aya or Kak Wawa sama ada mereka nak minta aku tolong pape yg aku mampu untuk PPDa or tak. Tak kisahlah kalu diorg x nak menjemput, aku akan try bertanya sendiri. Aku harap aku ada keupayaan n masa nk tolong mereka apa2 even minima. Insya Allah.

Allahu Akbar.

Sabtu, 7 September 2013

Review Penjurian di Kaca Mata Aku

Sementara masih ingat kat kepala ni, aku ceritakan sikit review kemenangan berdasarkan penjurian kantin pringkat kbngsaan pada Mac lalu. Sebetulnya aku rasa hairan dalam syukur atas kemenangan itu. Dalam pengharapan, masih ada rasa sangsi dengan keyakinan sebelum keputusan diumumkan. Aku memang x berharap dapat johan sangat tapi berharap dapatlah sangkut even nombor 3 pon. Tapi bila slide show ditunjukkan, ternyatan bukan gambar sekolah aku pun, tp sekolah lain, terus down hati aku masa tu. Tapi entah mcmana emcee naytakana tempat ketiga adalah SK Seroja Selangor. Aku rasa mcm x yakin pasal xde Taman, xde Sepang. GB n Kak Sham pon aku perasan dari jauh lambat2 bangun n jalan sebab rasa macam x prcaya. hihi...

Lepas berakhir program sesi tengahhari, aku keluar la bjalan ke ruang pameran, tengok2 sekolah lain punya kantin. Ternyata, masing2 hebat terutamanya dari aspek hiasan dan keceriaan. Sungguhpun kantin sekolah aku x kurang juga cantin ceria tapi sekolah lain pon memang hebat. Lalu, aku rumuskan, faktor  keceriaan bukanlah penyumbang utama kepada keputusan itu.

Dari segi keceriaan sebenarnya, ia sekadar memyumbang lbh kurang 10% sahaja. Yang penting aspek kebersihan dan keselamatan di premis kantin. Contohnya, kebersihan dapur yang x berselepat dengan minyak atau lumut2 di dinding dan longkang, kain pengelap yg khusus atau alat pemotong dan memasak yang bersih dan x tercemar. kalau selamat pula mungkin melihat pada susun atur dapur yang efektif, penggunaan perangkap binatang dan serangga dan seumpamanya. Atau juga kedudukan kaunter yang tersusun, lantai yang x licin, meja yang tersusun baik dan selesa untuk pergerakan dan lain2. Hal2 keceriaan adalah rentasan melalui aspek kebersihan dan keselamatan yg dihias cantik dan menarik. Dalam bab ni aku akui, kantin aku sama tarafnya dengan yang lain2, malah mungkin lebih daripada itu berdasarkan respon ramai pemantau yg hadir sebelum ini bahawa dapur kantin sekolah ni sangat kemas dan cantik bagaikan berada di ruang tamu rumah.

Kemudian, dari aspek informasi dan pendidikan di kantin, aku rasa kantin sekolah aku ni x la bravo snagt. Banding dengan skola2 lain, kantin diorg penuh dengan informasi dan maklumat. Penuh dinding dengan macam2 maklumat, mereka letakkan pula papan panel untuk kasi penuh kantin sampaikan pandang mana2 sudut pasti ada makklumat yg boleh dibaca. Kantin aku mmg la ada, tapi x la mampat macam sekolah2 lain. kalau kat meja, sekolah lain pon banyak. Aku mmg dulu ada terfikir mengenainya, tp bila pkir2kan nk menambah2 papan panel rasa mcm pelek je sbb kantin ni mmg dah dibina lawa, x perlu menambah2, kalu menambah 2 nnt kantin jd cacamarba n x ceria. Juz dikekalkan untuk beri pencahayaan yg cukup n persekitaran yg sedap mata memandang. Cuma satu yng aku teringat tatkala juri tanya, kenapa x letak banyak majalah berkaitan kseihatan dan pemakanan di mini library? Err..memang x da sangat coz banyak byky yg ada adalah buku2 berkaitan bacaan umum dan kanak2 yg tikda menjurus secara tuntas ke arah tema yg dicadangkan tadi. Memang aku rasa kantoi juga la. Malah kalu mini library ni, skeolah lain lagi kemas, tersusun dan cantik. Siap rak buku besar gedabak bawak turun kantin. dan aku akui, kantin sekolah aku kalah sikit dalam kategori ini even antara projek yg tlh dibuat adalah 'kantin sumber ilmu' atau 'info @ board'.

Manakala dari sudut penyediaan n menu makanan aku x pasti sebab dalam gambo sekolah2 lain mcm x jelas sangat. Tapi yg jelas, ada plak gambar Kak Sham yang sedang memotong bawang n sayur besar2 ditayangkan dengan memapaki apron, topi n sarung tangan. Haha...bagusnya, agaknya itu la kot yang nk ditunjukkan oleh penganjur d mana ia adalah keutamaan yang harus diamalkan oleh pekerja kantin. Erm, dalam pada itu pon ada pekerja kantin yang terkantoi masuk zon tandas dengan apron sekali tatkala diuji pemantau...huhu...nasib2. Lagi satu, pasal menu makanan, mmg ada puluhan kategori makanan yg x leh di jual kepada murid, yg antaranya tentu2lah junk food, kordial, makanan bermnyak dan sebagainya. Dalam hal ni, kantin sekolah aku sejujurnya x la berapa bagus coz masih ada makanan berminyak disediakan berbanding makanan berkukus dan berebus. Tapi mgkin skolah lain pon dua kali lima atau lebih dari itu, maka aku rasa even rasa kesal dgn jualan itu rasa juga bsyukur sebab menang. Lagi bersyukur bilamana kantin terkantoi sebab ada label ajinamoto n ajinamotonya sendiri dalam bekas makanan sederet dengan garam n gula...haha..kelakar betul. Tapi mgkin dengan kejujuran Kak Sham yang menggunakannya dalam masakan guru, maka ada bonus untuknya...hehe. 

Dalam hal inovasi, aku rasa aku da cukup baik menyediakan beberapa bende n item yang dianggap sebagai inovasi yg xde d tempat lain. Contoh ketara replika piramid makanan. Memang ada penjuri yang memujinya. Kemudian pasal skrin eletronik yg berupa monitor pc yg nipis d letakkan di kantin sebagai layar maklumat yg menunjukkan slide show bekaitan makanan n informasi kantin. Juri pon kata kat sekolah lain x da. pastu pasal penilaian sensori, sekolah lain dikatekan ada buat sama, tp x la menonjolkannya dengan ada tema khas sendiri,  siap buku catatnnya lagi. Dala hal ni juga ia dipuji penjuri. Lagi satu, laman kreatif PIBG yang ada d depan kantin. Konon2nya nk sama macam kat shoping komplex tu la, ada sudut seperti landskap d buat sempena perayaan2 tertentu. Pon sama dipuji. Namun, malangnya, satu pon x sangkut! Malah kata penjuri kebgsaan, jabatan kesihatan negeri x calonkan kami untuk kategori ini. Malah, untuk kategori guru pon sama, penjuri kebgsaan habis puji aku depan gb kononnya aku patut dicalonkan. Mana xnya, aku mmg da study soklan2 spot yg bakjal ditanya n aku dapat jawab n present dgn baik. Ermm, x pelah. xde rexeki. Tapi sempat hari tu kat marriott penjuri kebgsaan cakap ngan Puan Suraya Hanim PKDS, jaga kanton sekolah elok2, n akan datang calonkan aku untuk kategori ini. Eh, apa pulak akan datang, ada ke? Belom tentu 3 4 tahun lagi aku guru kantin, banyak tugas n jawatan kat sekolah tu ada untuk aku belajar urus, kantin ni macam da penat da aku. Tapi berbalik pada yang atas, aku kagum dengan inovasi SK Sri Sentosa, Penang, iaitu 1Muird, 1Sapu Tangan... kreatif giler.

Kesimpulannya, aku x berapa nampak di mana istimewanya kantin sekolah ni sgt bilamana aku dok telek gambar kantin sekolah2 lain, semua nampak lebih kurang sama. Mgkin ada part2 yg aku x perasan menjadi perhatian juri untuk memberi kemenangan buat sekolah. Masih teringat juga kata2 ketua juri tatkala datang pada pemantauan kebangsaan kali kedua, sbenarnya mereka da ada senrai Top 5 setiap satu dari seluruh negara berdasarkan penyertaan 76 buah sekolah bagi kedua2 ketagori bandar n luar bandar. Tapi entah macam mana, mereka tergerak hati nk ke seroja ni. Sedangkan takde pulak mereka nk ke Damansara. Last2 mereka ada kata, xjauh beza dgn yg lain, lebih kurang sama. So dari situ kami ni mula la rasa down even da persembahkan sebaik2nya. Tapi bila menang dapat aku simpulkan yg seroja ni mengacau daun sekolah2 yg temrauk top 5 tu kot...hehe...mujur sangkut. Kemenangan ni juga aku anggap sebagai miracle dr Allah. Malah ia mungkin ujian buat kami esp makcik kantin la, selama ni orang dok komen macam2, sampai die pon selalu tertekan, tp dengan anugerah ini, aku harap die tabah hati la. Aku sebagai org tgh antara guru / murid dan penguasa kantin dah cuba buat yg terbaik. Juri2 n pegawai2 kesihatan yg kami jumpa d hotel hari tu siap da pesan gak, lepas ni kene sentiasa bersedia kot2 ada mana2 pihak nk buat lawatan penanda aras. Allah.

Mengenai hadiah yang dibawa pulang, kami menerima plak, sijil penyertaan, sijil kemenangan dan cek bernilai RM2000. Semuanya untuk sekolah untuk menyelenggara kantin, bukan untuk aku n ajk2 kantin, bukan untuk unit kantin, bukan untuk pengusaha kantin. So sebelum aku terlupa, kat kepala aku ni da plan nak buat apa dengan duit tu. Even mgkin x ckup pon aku nk catatkan juga, nnti2 leh la bincang sama pentadbir mana satu yg perlu diutamakan.

1) Landskap n wakaf or gazebo desebelah kantin. Yang ni projek tertangguh awal tahun hari tu dek kekangan masa. Duit rm500 ada pada aku lagi hasil kemenangan kantin no 2 Selangor.

2) Bekas mineral water. Semasa pemantauan-pemantauan dilakukan, bekas mineral water tu menggunakan kantin punya, mmg mcm nampak pelek, tp mungkin satu inovasi.

3) Alas kaki pada papan di sinki. Aku tengok macam dah lusuh. Memang da x cantik sangat la. 

4) Arial TV. Kesian penyumbang, seolah2 tv tu kami x hargai, sedangkan ia x lengkap eksesori. Insya Allah nak mintak tolong abg. hasan uruskan.

Ya Allah, berkati dan rahmati usaha kami dan pada semua yang terlibat secar langsung atau tidak :D







Jumaat, 6 September 2013

Bukan Milik Mutlak Aku

Alhamdulillah, semalam ada dua perkara yang membuatkan aku exited sgt2. Of coz la kerana kantin sekolah dapat tepat ketiga peringkat kebangsaan kategori bandar tu. Tapi yang lebih beerti buku yg aku tulis dengan Pelangi Books dah publish. Siap dah dipromote lagi tu. Untuk kedua2nya aku rasa lega snagat2.

Kantin, aku pada mulanya x berapa yakin menang. Tapi saban hari doa sentiasa aku panjatkan agar sangkut dalam mana2 tempat dan kategori. Akhirnya selamat juga. Memang aku dah pasrah bila slide show untuk tempat ketiga tu tunju skolah lain. Sebab aku fikirkan, mana mungkin sekolah aku dapat johan or naib kalu bila tgok gambar2 kat pameran luar kantin2 lain lagi hebat. So aku mmg monyok je la. Last2 bila disebut pemenang tempat keriga adalah SK Seroja Selangor, aku mula kaget. Apsal nama sekolah x berapa lengkap. Tapi bila dise sebut Selangor baru aku yakin. Sebab sebelum tu, ada 2 kesalahan besar memabibtkan sebutan nama sekolah n pemenang yang x tally degan slide show, buat audiens marah je. Apapun, bila da menang tu aku rasa lantak korang la nak salah sebut ke hapa.

Yang naik pentas ambil hadiah kemenangan tu GB dan pengusaha kantin. Suppose YDPPIBG naik sekali tp dia x datang plak. Agaknye dia menjangkakan kemenangan kot. Tak apa la. Pastu b4 lunch kiotrg bergambar kat pentas bersama Puan Suraya Hanim selaku Pegawai PKD n Cik Rahaya selaku Pegawai PPD. Diorg pun tumpang bangga kerana ada juga wakil Selangor yang sangkut dari kesemua kategori yang ada. Dan kami pun, x de la tonjolkan exited sangat. Juz aku lihat GB makin exited bila wartawan BH interview dia. Aku masa tu x tahu menahu coz duduk seat berbeza dgn VIP. Aku sama budak2 dok kerusi awam je.



Apapun sebenarnya banyak manfaatnya aku pergi ke sana. Selain nak tau keputusan tu, hadirin telah diberikan seminar untuk beberapa slot berkaitan penyediaan dan keselamatan membabitkan makanan dan diri sendiri. Selain tu kat luar dewan ada pameran berkaitan. Sebenarnya aku x berapa amik port sangat sebab aku rasa otak aku da tepu sgt2 nak baca banyak2 info. Sebab masa tu kat kepala aku juz pikir nk menang je. Alhamdulillah, jadi kenyataan juga. N budak2 aku pon x sia2 ikut, setiap seoang daripada mereka pula telah terima topi slpeas jawab kuiz melalui permainan d pameran yg disediakan. Pastu masa kuiz dalam dewan sorang budak aku daoat jawab soklan, dapat lg hadiah. Memang berbaloi la lagi2 buadk2 aku x habis2 cakap makan macam orang kaya..mana xnya, banyak sgt menunya. Paling kelakar mereka mengadu penat nak makan sebab sudu berat! Ha...ha...ha...

Bila balik sekolah, aku terima satu bungkusan poslaju, tengok je nama pengirim, otomatik aku da tau apabedenye. Novel mini yg aku wat dah selamat untuk dpasarkan. Alhamdulillah. Erm, untuk novel ni, ia akan dilancarkan pada Oktober nanti masa konvesyne pendidikan KPM. Aku nak cerita banayk2 yg ni rasanya xde input. Juz aku harap buku ni laris dijual la. AKu da tunjuk pada Kak Zai, dia plak yang terlampau exited, siap nak order banyak2, walhal baru je keluar pasaran. AKu sendiri dapat naskhah percuma 3 buah saja. N aku x berapa exited sangat la dgn buku ni sebab ia bukan buku pertama aku buat.

Bersambung hal kantin. Sejak semalam x habis2 ucapan tahniah kawan2 lafazkan pada aku. Aku ni sebanrnya segan nak menerima ucapan tu coz ia selayaknya diberikan pada GB n Kak Sham selalu pentadbir dan pengusaha kantin. Aku ni juz SYMP yg mmg la harus akur degan arahan. Aku x perlu nak mendabik dada megah dengan pujian kerana ia bukan atas usaha aku seoang semata2. AJK2 aku yang lain pun turut sama buat seperti Kak Suzita selaku S/U aku yang x habis2 bg idea untuk hias kantin. Kak Ima n Kak Nor pon sama cekal n bersikap profesional bilamana aku minta mereka bagi idea n bantuan berupa khidmat tenaga. Sagun pin xkurang juga ikut serta di samping Kak Ina yang sedikit sukar aku nak tarik dia terlibat sepenuhnya. Tapi sekurang2nya xde perang saraf antara aku sesama AJK, malah masing2 menunjukkan toleransi yang tinggi. Selain tu sokongan Kak TOn yang turut samahadir tngok kitorg bertugas. GB plak bagi sokongan secara remote control je, apa yang dia nka adalah laporan terkini setiap pekembangan yg ada. OK la jugak, kitorg pon x betah nak buat kerja di bawah pemantauan bos...hehe..

Kesimpulannya, aku memang x rasa bangga dengan pencapaian ini meskipun GB n Kak Ton berkali2 kata ia satu pencapaian yang membanggakan, tp sebenrnya benefit pada sekolah dan penguasa. Dengan kejayaan ini, sekolah dapat capai satu lagi aras yang mengkuhkan markah untuk dapat status SBT, manakala pengusaha kantin pula dapat menambah kekuatan syarikatnya yang berada dalam kelasnya yang tersendiri. Aku dan AJK2 lain, secara langsung memang xde apa2 yang dapat. Sekadar kakitangan yang jalankan tugas sebaik2nya. Apa2 penghargaan nak diberikan kepada kami, biarlah tanpa diketahui orang. Bimbang sgt2 bila nanti ada yang pertikaikannya. 

Dan lpeas ni penguasaha kantin harus lebih bersemangat waja menyediakan perkhidmatan yang terbaik selayaknya sepati pemenang kebangsaan ni, Memang bukan senang nak dapat, so mmg bukan senang la nak kekalkan prestasi.  Kene sentiasa bersedia hadapi sebarang cabaran terutama komen2 daripada pelanggan kalangan guru n murid berkaitan menu makanan. Lain2 hal ok sudah. Malah yang lebih penting, pegawai daripada jabatan kesihatan negeri pon da nasihat supaya dalam keadaan bersedia untuk menrima khadiran tetamu luar. Allah. 

Dan dari itu aku dedikasikan sebuah lirik lagu yang rasa2nya mmg terkena batang hidung aku.

Mana milik kita
Tidak ada milik kita
Semua yang ada
Allah yang punya

Tidak ada kita punya
Kita hanya mengusahakan saja
Apa yang kita dapat
Allah sudah sediakannya
Kita Allah punya
Bumi langit ciptaan-Nya
Miliklah apa saja
Tidak terlepas dari ciptaan-Nya
Mana kita punya
Tidak ada kepunyaan kita
Kita hanya mengusahakan
Apa yang telah ada
Mengapa kita sombong
Memiliki Tuhan punya
Mengapa tidak malu
Kepada Tuhan yang empunya
Patut bersyukur kepada Tuhan
Yang memberi segalanya
Malulah kepada Tuhan
Kerana milik Dia punya
Janganlah berbangga
Apa yang ada pada kita
Kalau Tuhan tidak beri
Kita tidak punya apa-apa
Janganlah mengungkit
Mengungkit jasa kita
Jasa kita di sisi-Nya
Yang sebenarnya Tuhan punya
Marilah kita bersyukur
Bukan berbangga
Bersyukur kepada Tuhan
Bukan mengungkit jasa
Gunakanlah nikmat Tuhan itu
Untuk khidmat kepada-Nya
Selepas itu lupakan saja
Agar tidak mengungkit-ungkitnya

Ya, biarlah segala usaha yang aku lakukan, selaku yang menurut perintah dinilai oleh Tuhan semata-mata. Nak berbangga  pon bukan hak aku sebetulnya. Kalaulah ALlah tarik segala kemahiran dan pengetahuan aku, masya Allah, tak mungkin aku berada di level ini lagi. Yang dah lepas, biarlah. Tugas2 baru ada lagi yang menanti. Kak Ton gtau PPDa dan nak sampai ke peringkat negeri. Aku rasa macam ada nak tolong Kak Aya sekit2 esp pada pengursan fail dan laman sosial. Tapi biarlah di offer dulu, tak mahu la hidung x mancung pipi terserong2. Sama seperti kantin dan musolla yang dapat Anugerah 5 bintang tahun lepas di peringkat negeri, harap2nya PPDa lepas ke peringkat kebangsaan. Insya Allah.


Rabu, 4 September 2013

Esok Yang di Tunggu

Esok adalah hari yang ditunggu2. Ya, aku memang menunggu, Penat da tunggu. Bukan aku je, gb n gpk hem pon sama. makcik n pakcik kantn pun. meskipun begitu, apa keputusannya, yang dapat nama adalah sekolah, yang dapat benefit pengusaha kantin. aku sama ajk2 lain, secara materialnya xde la. hanya serah pada Tuhan.

Apapun selepas segala usaha penat lelah sengkang siang malam beberapa waktu, nak tau juga hasilnya camana. sejujurnya aku x la berapa meletakkan harapan tggi lagi2 bila barisan juri berkomentar kantin yg mereka lawati hr tu biasa2 je spt 5 sekolah yang lain d seluruh negara. 

Apapun lagi, aku nak juga buat expected result b4 yg sebanr2nya d umumkan esok di JW Marriott Hotel, Putrajaya. Mana tau mengena...hihi

1) dapat nombor x kire 1, 2 atau 3 dalam kategori kantin bandar.
2) x dapat nombor2 di atas, tapi dapat memenangi mana2 kategori anugerah sama ada kategori guru, murid, pibg atau pengusaha kantin.
3) x dapat pape hadiah kategori d atas, tp dapat menang dalam kategori khas yang aku x tau apa dia.
4) x menang juga, sekurang2nya dapat anugerah Top 5. yang ni i'Allah pasti.
5) dan kebetulan bawak murid, harap2nya budak ni dapat la balik dgn bawa hadiah kuiz2 yang disediakan. da suruh da study sekit2 kat diorg, harap2 dapat la diorg jawab esok.

Allahu Akbar. Aku pasrah.

Jumaat, 23 Ogos 2013

Review Minggu Pertama Selepas Cuti Raya

Minggu pertama sekolah selepas habis cuti raya, nak kata bizi macam x berapa bizi, tp senang cerita ada la bendenye yang aku plan n buat. pertamanya, dalam pada sasau mencari ending bagi cerpen BPI yang due pada akhir september nanti, tetibe datang plak iklan buat artikel atau senang cerita karanagn dala tulisan jawi. waah, macam best je dengarnya, tapi lagi best, selain dibuak untuk khlayak dewasa, kanak2 sekolah n remaja sekolah pon ada kategorinya. Kak Zai cadangkan aku cari budak2 untuk masuk. Kirenye cari budak macam aku cari masa penyertaan cerpen hari guru sepang hari tu la. Soalnya bak kata Kak Komar bukan mudah untuk jawi ni, silap hari bulan selain tgok n perbetulkan artikel mereka, kene juga semak ejaan jawi mereka satu ersatu...aku sendiri nak kata mahir jawi, mmg x berapa sangat pon. Mana taknya, kak Komar pon kata dia x berapa hebat sedangkan dia da ajar tahun 6 jawi pon...hoho..tak pe la. belum cuba belom tahu. kemudian, tetiba Puan Suraya Hanim PKD Sepang datang memantau kantin. Mujur dia da inform 2 hari lepas, dapat la aku kabokan pada Abg Hasan n kak Sham. Bukan pantau apa sangat je, juz nak tengok balik selain bg panduan sikit2 pasal pengurusan makanan n keselamatan murid d kantin. Perbincangan lebeh kepada antara dia dengan pengusaha kantin. Selain tu kehadirannya juga adalah untuk memaklumkan yang majlsi anugerah kantin kebangsaan ni akan berlangsung pada 5 september. Ya Allah...akhirnya tiba juga la saat tu...penat da menunggu. Tak apalah, bebila pon, aku harap keputusannya nanti ada la aharapan untuk skts ni menang. meletak harapan juara bimbang plak kecewwa kalu x dapat. Jadi, sekurang2nya dpat lah menang dalam apa2 kategori yang dipertandingkan dalam pemnataun sebelum2 ini. Dan esok, KBS 4 bersama sambutan hari raya peringkat sekolaha kalangan murid akan dijalankan. Aku harap meriah la gak even buat ala koboi. Mana taknya, gara2 MMI P&P harus diteruskan seperti biasa, malah jamuan raya pon dengan memakai baju sekolah juga..haha...tak apalah. Allahu Akbar, aku harap esok xde la demam2 lagi. aku sejak Selasa hari tu dizzy sesangat tp digagahkan juga  ke sekolah. Sayang, mggu ni giliran jawi untuk kelas2 tahun 1, kalau aku x datang, budak2 pemulihan kantoi la x belajo. Malah, semalam ladap sampai jam 5 pon aku attend ni rasa berbaloi gak la..banyak info dapat even info tu aku dah maklum sgt melalui pembacaan dan pengkuliahan aku selama 3 tahun b4 ni. Allahu a'lam. 

Ahad, 11 Ogos 2013

Review Untuk PT2 Ofis

Hari ni menjelang 5 Syawal. Cepat sungguh masa berlalu. Aku rasa baru je puasa pertama kelmarin. Rupa2nya dah raya sudah. Punya la penat beraya, aku boleh terlupa esok hari apa. Esok hari Isnin, tp belum lagi mula kerja untuk cikgu cam aku. Sedara mara yang bukan cikgu asyik la kata untung jadi cikgu cuti panjang bersekali leh raya lama2. Eh, lama2 beraya camana tu? Esok aku nak gerak beraya, tapi apalah maknanya kalu ramai daripada mereka da bekerja. So, xkan la nanti disambut kucing2 rumah pulak kan. So, sama je, kalau x keluar beraya pon untuk seminggu mendatang, adalah kerja2 tertangguh yang perlu dilakukan yg tidak bermakna kene buat di tempat kerja. 

Erm, sebanarnya aku nak cerita pasal orang2 pejabat yang bakal tinggalkan pejabat mereka a.k.a pejabat skolah aku. Sebelum cuti hari tu ramai dah tau Kak Nor Ofis akan bertukar naik pangkat ke IPG Teknik. Alahai, sorangd emi sorang orang kat pejabat blah pergi. Bukan dia je, Kak Aida pun sama akan bertukar ke PPDS pada hari pertama skola dibuka smula. Erm, maknanya nanti daripada 6 staf pentadbiran, tinggal 4 je lah? Dan yang paling lama bertahan adalah Kak Jem sorang? Erm, adatlah dalam dunia ni, akan ada perubahan dari semsa ke semasa. Sedangkan CR pindah pon kami satu skola x dapat nak buat apa2, apatahlagi PT2 berdua tu. 

Kak Nor yang aku kenali, sroang kawan yang baik. Allah, semua kawan2 kat sekolah baik guru atau PT hatta pakcik guard n makcik kantin juga kakak cleaner sumenye baik2 belaka. Tahap kerapatan aku dengan dia leh la kata 5/5. Baik sangat2 sampaikan dia selalu menyakat aku. Tapi aku xla tensen sangat pon. Biasa2 je. Dulu masa baru2 kenal yakni masa aku baru masuk posting lapor diri, Kak Nor ni aku tengok cam x mesra je. Ramai gak kawan2 kata dia cam tu, tapi dari tahun ke tahun, dia ok je. Biasa2. Pernah masa awal2 dulu aku kena sound dengan dia pasal punch card aku merah. Masa hari kejadian tu aku datang lambat. Hantar auntie p kerja naik erl kat kota warisan. Aku tau risikonye aku akan lambat tapi da diminta tolong xkan nak menolak. lagipun lambat2 pon xlah sampai jam 8. So bila aku da lambat datang dengan slumber aku punch je la card macam biasa n terus masuk kelas. Tapi masa rehat dia cari aku dalam bilik guru, punya la marahnya, dia kata lain kali kalau lambat datang call terus. Aku x paham apa pasal dia nak marah. Gb selaku ketua la yang patut sound aku. heran sungguh. Tapi sekarang aku paham, dia la yang mencatat masa kedatangan guru2 n kakitagn kat skolah tu, so apa2hal dia harus diberitahu. Erm... ok, sejak lepas tu aku x buat lagi malah kalu tersakit perut time pagi pon aku terus kol ofis kata lambat skit datang. Satu perkara yg mungkin mmbuatkan kerapatan hubungan kami, dia selalu bertanya macam2 soklan esp pasal isu2 agama. Soalan2nya bukan mudah, banyak juga tahap susah sampai aku serba salah nak jawab. Bukan aku x tahu hal2 yg ditanya tapi bende2 ditanya banyak yang khilaf di mana dia bertanya satu2 benda yg mana satu paling afdhol, sahih, awla dan sewaktu dengannya sdangkan pada aku sume sumber yg dia perolehi esp dr penceramah n buku adalah betul. Lagi aku takut jika aku pulak menjawab dr pengetahuan n pengamalan aku, nanti dia makin pening. Tapi aku jawab jgak sebaik2nya. Lagi satu hal juga dia selalu gak citer pasal famlily dia, aku x la amik port sangat tp da dia cerita aku layan je la. Yang hampehnya Kak Su yg dok sebelah saja2 je nk gosip yang Kak Nor tu mak mertua aku. Ceh. Aku kalau da disakat cam tu terus capai buku2 aku n blah dari pejabat. Aku tak la terasa ke atau apa2, tapi aku mmg x selesa. Nasibla. Yang paling aku kadang2 pasrah bila dok lepak opis Kak Nor mintak tolong jawab call plak. Aku da kata aku x pandai nak jawab, tapi dia ajar jawab tepon. Lama2 aku jadi ok la. Ilmu baru tu. Yang paling best Kak Nor ni, dia secara open kadang2 citer pasal hal2 sekolah termasuk la apa2 gosip yang dia dengar konon2 nak tahu persepsi aku atau pengesahan daripada aku. Selalunya aku yang x tahu even aku dok bilik guru. N boleh dikatakan ada cerite2 pasal kawan2 setugas aku dari dia la. Tapi aku da tak ingat citer pasal apa. Sebab biasanya aku ni bila disuruh simpan rahsia atau apa dia cerita, masuk tlinge kanan kuar tlinge kiri..hihi.. Apapun best bkawan ngan dia ni. Bila dia kata kene bertukar, aku rasa cam sebak gak la. Lepas ni kat sapa aku nak mengadu, coz selain beberapa kawan kat bilik guru, dia juga jadi tempat aku citer macm2 hal even yang remeh pon. Nampkanya lepas ni Kak Su lah jadi mangsanya...hihi...Kalau Kak Jem dia punya seat hujung sana, dekat2 ngan bilik pentadbir, xkan la nka slumber borak2. Lagipun seat kat kaunter tu dapat ekon, tu yang aku rasa best dok seat kat situ. Errr...apa2 je lah.

Pasal Kak Aida plak. Aku xde memori sangat ngan dia melainkan kami saling sakat menyakat, yang selalunya aku jugak yang kene sakat. Bila aku masuk opis mesti dia kata aku aku tgh memantau dia. Ceh, aku juz nak lepak je atau buat apa2 urusan kat opis yg kadang2 melibatkan dia. Dengan Kak Aida ni xde apa2 sembang pasal peribadi sangat la, biasa2 je. Lebih kepada hal2 kerja n isu2 umum. tapi yang selalunya berlaku, dia akan panggil aku bila pc die problem. Sebanarnya pc dia x problem apa pon, juz dia x jumpa icon or tool n button yang perlu dia gunakan untuk buat kerja even centrelize kan teks kat ms word...hehe.. Ermm, Kak Aida ni orangnya kelakar, ada je bende yg dia nk jadikan isu n wat aku ketawa. Selalu juga aku tgok dia ber'gaduh' sama Kak Jem, sampai Kak Fauzidah terkekek2 gelak. Hehehe... Ada aku tanya kenapa dia kat sini kejab je tetibe kene pindah PPDS, katanya dia hanya dipinjamkan ke seroja buat sementara je. Oh, maknanya seroja ni tempat dia jalani prektikel la sebelum masuk PPDS? Cam tu plak. Patutla seroja ni banyak PT, rupney2 sementara je. 

Apapun aku harap lepas ni pengurusan n pntadbiran sekolah aku dalam keadaan stabil even 2 orang dah kuar. kak Nor esp katanya GB sangat2 berat hati nak bagi pergi. Mana taknya, lepas CR bertukar Gb da hilang sorang orang kanan yang arif lagi makruf pasal sekolah n komuniti seroja. Sekarang bila Kak Nor yang bertukar Gb seolah2 macam hilang tempat bergantung harap sebagai informer hal2 sekolah esp hal guru2. Pernah aku sedari bila ada satu2 surat sampai, Gb akau tanya pada siapa surat tu harus ditujukan jika ia diberikan secara umum esp kalu cikgu2 kene attend kursus atau perhimpunan sebab GB x kenal sangat ngan cikgu2 esp pasal opsyen cikgu2nya. Lepas ni gb kene tanya Kak Ton n Kak Sikin sepenuhnya la plak la. N yang penting juga harap2 pengganti Kak Nor orangnya baik2 je la, rajin n cepat bertindak bagi memastikan kelangsungan seroja yang sentiasa nak cemerlang dari pelbagai sudut...hehe... Kepada Kak Nor n Kak Aida, saya mohon maaf atas setiap keterlanjuran kata2 n tingkahlaku selama ni. Apa2 yang saya pelajari secara tak formal daripada kalian berdua amat saya hargai. Ya, mmg ada, even xde kene mengene dgan tugas pengajaran aku pon bila masuk opis ade je aku belajar sumtg daripada mereka.

Khamis, 1 Ogos 2013

LAPORAN IFTAR JAMAIE TADI

Alhamdulillah.... Syukur sangat2 pada Tuhan. Akhirnya program tamat dengan jayanya. Nak kata lancar, ada la part2 yang lompong. Tapi over all sumenye nampak ok pada pandangan aku. So sekarang agar aku x lupa apa yang berlaku, aku wat la laporannya kat sini dulu b4 hantar pada panatia lepas bukak skola nnt.

Tentatif:
Dalam buku program patut mula jam 5.45, tapi aku dapat info ia mula jam 5.30. Apasal awal, x tau la aku. N keadaan ni la yg mmbuatkan acara2 lain pon tercepat dijalankan iaitu sumbangan murid miskin n yatim sejurus program khatam habis. Last2 juga, 6.45 da habis program. Termangu2 la semua hadirin termasuk la cikgu2, apa nk buat lepas tu sementara tggu buka. Aku memang x berapa nak sedia urus masa senggang tu b4 berbuka. So aku juz wait n see sampai la time nk buka. N acara malam lepas buka bjalan lancar sama seperti dirancang.

Makanan:
Allah...menu n juadah buka mewah giler. setting kat meja makan n khemas skali samada untuk vip, guru n murid, hebat persis di hotel 3 bintang. Aku xlah kata salah, tp aku yg rasa bsalah sbb x dapat nk makan sume jenis makanan esp kuih yg mcm2 jenis. Ikut hati nk makan sume even serba satu, tp aku mampu makan nasi separuh bersama ayam n salad with sambal udang, tembikai spotong n karipap seketul bersama segelas air sirap saja. mmg skit aku makan, bukan apa, bimbang kang termengantuk time smayang...da la aku incharge program malam..huhu..so aku pon padang la org makan sdangkan aku cukup makan ala kadar. Memang kalau Kak Zainiah uruskan makanan, boleh aku pikir die bukan cikgu pustakaan..hihi..cikgu dapur kot. Budak2 pon aku survey masing2 puas hati malah ada yg terkenyang sanagt2. Habis program makanan moreh ada lagi, pon x terhabis, maka Kak Iriani cadangkan agar bawak ke surau Taman Mawar 2 sbb sana x habis lagi program. So dengan bantuan Nazrin yg volunteer nk tolong, kami pergi la bawak 3 tong air n sekotak bubur kacang ke surau tu. Kak Iriani yang tunjuk arah even sebanrnya aku tau je arah ke surau tu...hihi...saja nk dia ikut coz aku ni org luar, x pasal2 kata menceroboh. Last2 sampai sana ramia plak bekas anak murid yg tolong angkat. Memang diorg terpana kejap la apsal la aku ada kat situ..hihi...

Tempat jamuan:
Aku x sangka setting ala2 hotel, look exclusive. ada la lebih kurang 7 ke 8 meja untuk 6 ke 8 orang duduk, tp masih ada kosong, Kak Shida punya la suruh aku duk situ, siap panggilkan ustaz ustazah lain, tapi aku sendiri xde intention nak makan situ xkan aku nk suggest kat org kot. Nak makan situ rasa terlampau beradab, makan cover x kenyang. Ceh, makan kat kantin tu pon bukannya makan banyak juga. Juz x selesa dgn org2 besar. Kalu d bilik makan guru, tempat terhad, sebahgaian guru makan sama budak2 tp menu sendiri amik dalam bilik la. Apapun tempat makan vip tu Encik Helmi sndiri cakap x sesuai kat dewan, jauh dr khalayak n hadirin lain. lain kali memang kene dekat2 supaya dia dapat turun padang melihat rakyat marhaennya menjamu selera..hihi..

Imam:
Kali ni macam yg lepas juga ada dua org imam jemputan bawak. B4 ni imam muda, kali ni imamnya muda juga pada personaliti, bukan pada pangkat n nama. Tapi ok la gak. Personally, bacaan imam ok, mmg budak tahfiz so no wonder la. Hebat. Tapi tang bacaan bilal dalam terawih aku mcm rasa x lancar je. Ya, mungkin sbb microfon die x pgg, so suaranya x kuat. Tapi sbb style bacaan mcm lambat n x rancak mmbuatkan jemaah rasa x besemangat nk menayuhut solawat yg dilontarkan. Tapi ok la, bilalnya nampak relax n tenang. Tapi yang wat ramai terkejut tu masa lepas 8 rakaat boleh plak die sebut 'al-khalifatul awwal amirul mukini saidina abu baka assiddiq...'...ish, biar betul? Ah, xde salahnya pon. Tapi wat orang konfuz, adakah nk wat 20 terawih rakaatnya..huhu...tp bila die sebuat 'autiru wa majjidu........ilal akhir', baru la muka masing2 lege...hihi....

Budak2:
Huh, da jadi trademark agaknya, asal namanya budak seroja, x sah kalau x bising. Memang selama ni aku bawak budak ke mana2 event esp ptandingan, budak2 lain ok je taat n patuh, tp diorg...huh, dalam sembahyang pon bising juga. Heran. Tahun 6 la tu yang wat aku geram, budak2 kecik lain citer. Sejak semanyang maghrib lepas salam je da mula cakap2. Yang aku x sangka Shahril tetibe bangun n bg isyarat senyap, mmg diorg senyap jap, tp bila Shahril keluar dewan entah p mana budak bercakap2 lagi. Argh..aku nk marah camana, takat jeling2 je la. Masa aku pgg mic baru la aku sound skit jgn tggalkan dewan. Masa semayang terawih lak, masih ada yg bcakap2 n kacau2 kawan. Aku ni kebetulan solat saf belakang, nampak la kelibat budak2 ni dr ekor mata ni. Rasa geram sesangat. Ada Firdaus pon diorg masih wat do no, kekadang Firdaus lambatkan takbiratul ihramnya, budak2 senyap la. Tapi bila Firdaus angkat je takbir, budak2 mula bcakap2 balik. Kurang asam. Lagi2 diorg ni jauh kedudukannya dari Firdaus n aku. Tadi pon masa amik wudhuk diorg siap lepak2 tingkat atas. Ada yang di musolla. Puas la aku kerahkan suruh keluar n ke dewan. Penat ulang2 cakap x paham2 juga diorg ni.

Aku:
Aku ok, td datang dalam 6.30 sampai, x sangka lak kat jambatan Kota Warisan leh jem. Tak pernah tau plak aku. So aku datang2 program sumbangan da separuh berjalan. Aku mmg xde intention nk libatkan dalam apa2. Juz datang tengok2 n pantau2 mana2 yg rasa nk ditengok..hoho. Yang aku bimbang kalau imam yg dijemput tak datang2 lagi masa tu. Dan dalam masa sama aku tgok suasana n budak2 yag pakaian bermacam ragam. Sorang budak tu, Azri namanya, persis Ustaz Don gaya dressing dia..hihi..Hafiz Danial ala2 Ustaz kazim. Manakala sorang lagi namanya Hafiz jugak, gaya Ustaz Hasnul Jamal Diwani. Ketiga2 mereka pakai serban n jubah. Allah..terus aku jatuh hati dgn penampilan mereka. Dari dulu aku ada hati nk pakai macam tu, sunnah nabi tu, tapi aku x da kekuatan. Even aku ni berjawatan ustaz pon, aku macam x betah. Allah...berikan aku kekuatan untuk mengaplikasikan apa yag disarankan melalui Sunnah RasulMu. Err..melalut la pula. So, tadi aku leh la acarakan majlis, tapi aku rasa ayat aku masih tunggang langgang, suara x jelas atau mungkin lontaran x padu atau menarik perhatian orang. Ah, nasib la. Janji mesej sampai. 

Kesimpulannya, daripda borak2 dengan Kak Fiza, seboleh2nya, x payah la adakan lagi program macam ni, penat. Ha, baru tau penat. Aku dgn Kak Komar dulu masa incharge 2011 all out plan dari A to Z. Dulu lagi penat sbb jemput sume parent tahun 6. Memang lepas ni taubat x nak wat lagi. Tu pasal tahun lepas x buat, tu pon juga ada yg mempersoal apsal x buat iftar masa tu. Siap wat miting khas lagi panggil gb. Ingat senang nk buat. Aku yang x incharge secara langsung pon x tidor seminggu dgn lena. Kak Fiza lagi la sampai separuh stress, dalam kelas tersengguk2 dia pasal banyak pikir n kurang tidur. So lepas ni masing2 leh la tidur lena. Dah nak raya pon, lebehkan saja amal ibadah. 6 hari je lagi. Allah. Err, sebagai tambahan, aku solute sama Encik Rizal yang bertungkus lumus jugak melancarkan majlis. Kadang2 aku rasa die ni macam over tp disebaliknya, bagus ada dia. Dia x berkira pon dgn tugas, silap hr bulan kalu nama die ada dalam buku program lg agaknya die hargai. Sempat tadi aku salam n ucap terima kasih. YDP PIBG plak tadi masa ptang siap cakap porgram bagus dgn adanay aku..ceh, bila plak aku yg incharge, die x baca ke jawatankuasa induk yg urus program ni sapa. Ermm.. aku juz tersengeh sambil berkali2 menafikan. Allah...

Rabu, 31 Julai 2013

Harapan Program Petang Ini

Bismillahirrahman. Allahummasolli ala Muhammad. Amma ba'd.

Allahu Akbar. Tak tahu nak kata apa. Tapi hati ni mahu saja berkata2. Selain mahu berkata2, hati ni juga cuba aku tenangkan. Namun, bila mana mengenangkan program petang ni, aku jadi x senang. Rasa resah n gelisah yang cuba ku tenang2kan masih ada riak geloranya. Aku tak pasti sejauh mana kelancarannya nanti. 

Setakat tadi, program yang da di susun sejak sebulan lalu masih nampak ada yang x setel sepenuhnya. Kak Fiza aku tgok memang berkerut dahi. Fikir pasal sistem siaraya yang entah apa khabarnya. Kelmarin katanya dah hubungi Shahril, tapi apakah tiada pemutusnya? Nak libatkan Firdaus, hari ni hari pertama dia mengajar selepas cuti 7 hari. Pada kebanyakan orang, biarlah Fir tidak dilibatkan sepenuhnya. Tapi apa solusinya? Apapun tadi sebelum balik  Kak Fiza kata ada pertemuan kecial sama Kak Komar, Shahril n Kak Ida. Mungkin nak wat final checklist apa2 yang tak setel lagi. Aku plak tak da rasa nak join, makmal komputer Kak Elya suruh tutup n periksa sume pc n ekon b4 balik. Dia hari ni tak sihat n balik awal.

Tanya pada Kak Zainab apa lagi masalah? Katanya tengah mencari pahar bunga telur. Ohw..itu xda masalah kot. Maryam gtau tadi nak pinjam dari Kak Soraya. Pasal sumbangan, sempat tadi tolong Kak Ida kira duit m isi duit sumbangan dalam sampul. So mungkin ok kot, tggal nama penerima sumbangan tadi aku pesan tulis agar x jadi pape kelam kabut. Pasal tempat makan di kantin, Kak Zainiah siap cakap aku jangan risau. Errkk... aku tak risau pun, aku juz tanya sebab dia yang pegang kunci kantin..hehe. 

Masalah-masalah lain, aku tak pasti ada ke tak. Cuma lain2 dari itu aku harap semuanya ok dan lancar. Untuk kali ni program diuruskan oleh Kak Fiza, Kak Nor, Shahril, Kak Sarwana n Ulya. Ops, Kak Sarwana tadi masa dihubungi dimaklumkan bleeding n tgh tggu result kak klinik. Allah. Moga dia ok la. Bimbang sebab sibuk nak urus bende ni kesihatan sendiri terjejas. Kak Nor sejak semalam da balik Kelantan sebab katanya rahim jatuh, errr..apekebendenye la tu. Tak de la aku nak tanya banyak.

So aku pula, tugas lepas buka, jadi juruacara. Allah...nampak simple, tapi aku ni rasa cam x sanggup je. Bab2 bercakap depan org ramai ni bukan senang. Nak susun ayat lagi. Kalau baca doa leh la tengok teks. Kalau berucap even sepatah dua, takkan nak tengok teks. Erm...wat malu company je. Huh. Apapun wahai Tuhanku, moga semuanya berjalan lancar. Meriah pada aku nombor dua. Dan paling penting apa yang aku handel tak la terkantoi kat mana2 part. InsyaAllah. 

Jumaat, 26 Julai 2013

Review Pemantauan Musolla.

Kejap je da nak masuk 18 Ramadhan. Cepat benar masa berlalu. Kerana cepatnya masa berlalu tu la terasa banyak kerja macam x sempat2 nk buat. Walhal aku rasa da urus masa sebaik2nya. Juz bila aku apply crk, kadang2 aku rasa ralat nk cuti sebab bimbang kalu2 makin banyak keje tertangguh n tak terberes2. Allah.... 

Menyebut cuti, minggu depan aku da kansel crk yg aku apply 2 bulan lalu. Masa tu Cikgu Roslee masih ada lagi. Aku apply 3 hari terus sampaikan ramai tnya aku nak kemana, apakehalnya, sakit ke? Ishk, ni concern ke bzbdy? hehe..aku harap itu tanda prihatin kawan2. Adala sebabnya, berkaitan study je pon. Tapi Rabu lepas aku dapat info dr fak yg turn aku ptgahan ogos, maka aku pospon la cuti tu...Ok la kot, minggu ni ada iftar skola, ada la kot hikmahnya.

Minggu lepas yang semalam2 ni, musolla baru dipantau. Memang bz jugak la sepanjang dari Isnin sampai ke Rabu tu. Aku, Kak Ida minta lengkapkan fail musolla n papan kenyataan. Seharusnya dia ada s/u under dia, pilih je dalam kalangan ajk2 bawahnya. Tapi xpela, dalam keadaan macam tu masing2 harus berperanan lebih2 kalu da tau camana nak setelkan. Aku sama Kak Sar n Kak Nor, nak arahkan macam2 kat diorg rasa cam x patut. Tapi mujur diorg ok. 

So, bila pemantau datang, Kak Ida, Shahril, Kak Komar, Kak Sarwana n aku. Ikutkan memang berdebar la b4 pemantau datang, tp sebab da penat menunggu kedatangan mereka, kami jadi relax. Bila datang jam 12 tgahri tu, aku rasa xde rasa pape. Aku tgok pemantau tu x la macam bersungguh sangat. juz tgok gitu2 je. Dalam pada tu ada jugak yg sorg tu komen habis pasal fail. Habis Shahril n Kak Komar argue pasal satu program yg melbatkan die. Da tu masa dia tnya mana sijil penetuan kiblat, aku pandang Kak Komar, Kak Komar pandang aku, last2 baru aku teringat, sijil tu mmg ada pada aku! huhu... Mana x lupa, dulu aku incharge 2010 musolla tgh renovate, so terus lupa la nk tayang pamer kat dinding musolla. Pastu masa ditanya ada website, aku dgn bsungguh konon2nya buka la tab. Aku sangka ada line, tp x dapat la plak. Kelakar plak, tahun lepas masa nk tunjuk, bateri laptop habis tibe2, kali ni nak tunjuk, line pulak xda. haha...Mujur Shahril cepat bertindak gunakan fon die yg tentu2nya ada plan internet sndiri. Selamat. Apapun aku harap dapat la menang. Melalui Shahril, pemantau tu kata seroja ada harapan. InsyaAllah.