Isnin, 26 Disember 2011

keraguan 60

hari ni minggu ke 6 cuti smeester sekolah merangkap hari cuti umum untuk krismas yg jatuh semalam. tapi hari juga harus dtg skola untuk pelbagai urusan sehingga khamis. urgh..aku ni bila sebut skola je alergic...tp nk wat camana, itu da jadi sebahgaian dripada tugas seorg guru yg beroganisasi d skolah untuk terus komited n taat dgn organisasinya. nak beralih arah masakan mudah sebegitu saja. untuk sign 60 pon aku teragak2....

antara sebb aku x teragak2 untuk sign 60 bersara kerana...
1-x tau hidup mati bila...
2-x tau tahap kesihatan masa depan..da la aku ni asik kene follow up, dokter pon mmbayangkan aku bakal masuk dewan bedah lg jika lemah jantung ni...
3-x tau ptensi aku bagaimana pada masa depan, sekarag mgkin nampak komited n penuh rela buat kerja2 pada sbahagian tugas, tp akan dtg bimbang pula prestasi menurun or lack of motivasi..

apapun sebenarnya aku ada menyimpan hasrat untuk keluar dr perguruan ni, lebih2 lagi bila da memegang master nnt...aku nk sgt berada d pejabat2, sbb bukan mudah nk bahagi komitemn antara tugas mengajar dgn tugas pengekranian..antara merancang n mengrus tugas dgn melaksanakan tugas...aku tau aku ada potensi untuk hal ehwal mengurus, namun untuk melaksana sesuatu mgkin aku kurang berkebolehan tpi pastinya aku rasa aku boleh saja untuk kedua2nya..tp bukan dalam keterbatsan waktu. so harap2 lepas master ni plaung cerah la ke mana2 jabatan lain even x sampai 5 tahun aku bekhidmat dr tarikh lantikan atau sekurangnya beberapa ketika selepas berada d 44 scara khas sbelum otomatik 8 tahun. 

apapun aku masih was2 untuk sign 60 sbb kerana mengenai situasi akhir zaman..

1-nk kuar awal bilamana seruan jihad imam mahdi memanggil.kalu masih terikat mgkin d larang atau diambil tindakan tatatertib.
2-beramal n menguatkan hubungan dgn allah dengan mengurangkan hal keduniaan....
3-kesian kat diri yg x rest n nk tumpu pada hal ehwal peribadi...

aku bimbang komitmen terlapmpau dgn kerjaya mmbuatkan akus emakin leka n jauh dr allah...dr akhirat. juga menjadi keteerbatasan aku untuk berkhidmat dgn allah....atau bimbang juga d saat2 dnia mahu kiamat tuntan kerjaya masih ada n memaksa aku curang dn organisasi untuk mengambil perhatian terhadap persediaan akhir masa...

entah la ya Tuhan...hanya engkau yg tahu keadaan pada masa hadapan hatta esok pon. harap2 smueanya baik buatku...dan aku esok, akan sign juga d umur 60 tahun dgn tempoh perkhidmataan yg dijangka selama 416 bulan=34 tahun 8 bulan.

Jumaat, 7 Oktober 2011

Karnival SKTS: Isu pemberian gift.

suasana sekolah waktu ini sungguh bz. macam2 hal berjalan n berlaku, untuk saat ini pastinya semua guru n juga murid memikirkan tentang hari kantin atau karnival SKTS yang bakal berlangsung pada ahad ni. nampak budak2 begitu exited namun dalam kalangan guru mungkin ramai yg sebaliknya. pada aku, aku ok saja.

tugas aku untuk program ni asalnya incharge rumah hantu dan jurugambar. namun aku rasa aku x dapat nak komitmen dgn rumah hantu sebaiknya maka aku volunteer la incharge aktivit pentas. dan alhamdulillah sepanjang ini proses bjalan dgn baik. mendapat sambutan daripada budak2. syukur.

namun disebaliknya ada isu yg timbul.pasal duit. panjang cerita kalu nk mulakan dr awal. ringkasnya, pibg beri peruntukan rm560 untuk pgurusan aktiviti ni n tajaan hadiah. n setakat ni aku da salurkan peruntukan tu sebaik2nya kepada hadiah dan pengurusan2 lain. mmg aku da kira cukup2 la. tp bilamana ia memerlukan bayaran yg dikenakan kpd budak2 maka secara otomatik kene la budak2 tu dapat sumtg bilamana sertai. meant yg kalah dapat juga sumtg apathalgi yg menang. so aku rasa dgn kupon rm 1 yg dibayar untuk penyertaan, maka aku nk beri la gift untuk mereka.

soalnye skrg, bagaimana aku nk beli gift tu kalu ia berbentuk kupon? so caranya kene la aku tebus kupon emreka tu untuk dapat duit n beli gift. so aku refer la pd kak J n Gb, tp mereka kata role saja peruntukan yg pibg bg, kenapa nk mintak duit pulak. aik? soalnye aku propose dalam pibg untuk tajaan hadiah, xde bayaran penyertaan. so kalu bayar pon diorg ia xde kene mengene dgn peruntukan tu coz peruntukan tu aku da wat untuk beli hadiah2...kalu aku kenakan charge seolah2 ada riba disitu kerana mengaut keuntungan. arhghh..leteh nk pk da. last2 dapat jugak la rm120 td slepas aku wat muka seposen. mmg aku malu td tp rasa cam terpkase..

last2 skrg aku yg rasa serba salah. sgt2 serba salah. malu besar rasanya walau patutnye x rasa pape sgt. malu. seolah2 reputasi aku jatuh mendadak bila meminta2. malu sgt2.

so bila da dapat duit makneye aku leh beli gift untuk mereka. tp dalam pd tu aku masih rasa bsalah lagi... esok nk p beli gift. harap2 ia sekitar 50rm dan cukup untuk 300 peserta. aku x mau guna duit yg kak J bg kalu boleh..mmg tak mau guna...pliz ya Allah..harap2 esok ada bende yg dapat ku beli dgn RM50 bg 300 pserta. pliz...

dan harapanku juga xtvt yg aku rancang mendapat perhatian baik dan lancar perjalanannya...xnk lagi timbul apa2 isu. pliz la..aku rasa cam da nk penat pk bende ni..harap ada penyelesaian...pliz...n harap jugak cuaca baik...insya ALLAH.

Selasa, 6 September 2011

aku ke JPS

alhamdulillah..td aku p JPS atas 2 faktor...1 p ke sektor pendidikan islam, unit dakwah n 1 lg ke sektor penjawatan n perkhidmatan...

aku ke sektor pendidikan islam tu sbb nk hantar penyertaan pertandingan menulis tazkirah bagi guru2 pendidikan islam di selangor...saja je tunjuk bakat...once dapat surat dr jps kepada panitia aku da rasa berminat nk wat...minima kene hantar 3 daripada 6 bidang yg ada...aku punyela plan nk hantar 5 tp nampaknye masa mencemburui aku, sempat dapat 4..dah tu lak 3 tajuk tu aku amik balik n olah secara santai dan  lebih family reading. aku plan pada asalnye xnak cedok langsung, kire nk tulis idea baru la tp sbb xde masa da sangat aku terpaksa amik juga n olah n menambah2 jd panjang dan kemas. tajuk pon aku ubah supaya x la terkesan n dikatekan menciplak dan karya telah tersiar...pulun punye pulun siap juga n aku hantar la by hand ke jabatan sndiri sbb risau x sampai coz esok da tutup penyertaannya...masa hantar kat gb untuk sign punye la die beri galakan n puji..ada kawan2 pon puji tp aku harap ia xla mengkembangkempiskan hidung aku ni..aku x heran dgn pujian org..yg aku harapkan adalah keredhaan tuhan...biarlah allah yg tahu akan usaha ku ini..harap2 juga berbalas la spt yg aku inginkan..aku nk menang even aku tahu penulisan aku x berapa baik. aku sebenarnya terperangkap antara dimensi penulisan akademik lantaran aku ni belajar lagi n sdang wat tesis dan juga penulisan santai dan kanak2 sbb aku jugak kan guru...mmg caca marba la bentuk penulisan aku..tp aku da wat terbaik...harap dpat memenangi hati juri la, insya Allah..

aku p ke sektor perkhidmatan lak kerana nk hantar borang permohonan sambung belajar...tahun elpas da apply tp ditolak sbb xde surat sah jawatan..so dt p la..konon2 nk mintak kuarkan surat on d spot..last2 x dapat lak coz katanye pegawai tu miting..aisey...terpaksa la aku balik..tp x pe la..skurang2nya da hantar..darpada nk tggu ppd hantar entah bila...aku harap surat tu dapat dikeluarkan sebelum mggu depan...bukan niat aku nk cuti suke melalui surat tu tp mmg aku perlu2 sgt cuti bila mana ada keperluan...pliz la ya Allah...

aku harap kedua2 harapan aku ni diperkenankanlah ya Allah..lagi2 skrg ni aku tgh puasa untuk hari petama d bulan syawal...pliz la..

Isnin, 8 Ogos 2011

perancangan malam nur ramadhan

ramadhan datang lagi..muncul dgn rahmat barokah n maghfirah yg x berbelah bahagi. seperti biasa...bila datangnya ramadhan panitia yg paling bz nampaknye tentulah panitia pendidikan islam. mana xnye..sejajar dgn galakan mmperbanyakkan amal ibadah, siapa lg yg nk uruskan aktvt untuk meraikan ramadhan kalu bukannye panitia ni..

salah satu aktiviti yg menjadi agenda tahunan adalah iftor jamaie...kami sepakat 18 ogos adalah tarikhnye...kali ini program diselaraskan oleh kak lin dibantu kak dila di mana program ini adalah salah satu daripada aktiviti2 dalam program ihyak ramadhan yg dikendalikan emreka...macam biasa aktivitinya adalah iftor, khatam al-quran termasuk solat terawih berjemaah.

berkebetulan pula upsr da nk dekat, sminggu selepas cuti raya (raya cuti 4 5 hr je), maka malam munajat yg beraktivitikan bacaan yaasin n solat hajat plus skit2 ceramah motivasi pon dibuat jugak pada tarikh yg sama..dan aku n kak komar ditugaskan untuk menjadi penyelaras program. program inisebenarnye bukan totally under panitia tp adalah kerjasama dengan guru2 tahun 6, unit kaunseling dan PIBG. dan oleh kerana 2 program ini dibuat pada hari yg sama maka program ini telah digabungkan dan diberi nama malam nur ramadhan yg meliputi kesemua aktiviti2 yg dirancangkan daripada kedua2 program ini.

dan skrg ni lak aku tgh pening kepala memikirkannya saban masa waktu n hari..kerana apa? kerana aku merasakan slagi program tu x terlaksana lg selagi tu la aku nk pk2 apa lagi yg patut aku lakukan bg memastikan majlis tu bjalan lancar...dalam hati ni berdebar jugak...besar punye projek ni..malah aku ni mmg jenis bsungguh kalu kene handle job besar2 cam ni...sntiasa aku nak kan yg terbaik...bukan kerana diri aku yg menjadi keutamaan..bahkan aku meletakkan panitia agama sbg paksi untuk diberikan kredit...malahan juga pada gb n pibg yg bg sokongan padu, aku doakan kepimpinan mereka akan smakin kukuh dan disegani masyarakat dengan keberjayaannye..insya-Allah...

cume skrg masalahnye ada melibatkan kolaborasi antara tahun 6 pibg n kaunseling...oleh kerana da namanya program usahasama maka smua yg tlibat kena la sama2 contribute dana untuk jayakannya..tanye tahun 6, diorg kate xde duit lgsung...pibg alhamdulillah bagi 1000...kaunseling wat masa ni bersetuju untuk menyumbang saguhati penceramah sebanyak 300...lain2 dana diambil daripada sumbangan ibu bapa untuk menaja makanan bebuka...dan dalam pada tu alhaldulillah pihak pibg menyerahkan cek benilai 1500 hasil sumbangan adun sg pelek..katanye duit tu bermanfaat untuk digunakan pada program ini...yela..bila bulan puasa sapa la yg nk lepaskan peluang merebut gandaan pahala kan...tp bg kami itu juga satu pertolongan Allah buat kami mgkin kerana program ini satu method dalam mmbesarkannye...

dalam pada aku harapkan kelancaran spanjang perancangan hingga pelaksanaan, sebenranye ada sedkit kekalutan dan ketidaklancaran berlaku...dan aku malas nk citer panjang..aku harap sume piak terlibat berpuas hati dan saling bertoleransi...aku x maula masing2 bemasam muka n buat muka x puas hati atau lebih bahaya dimuka senyum dihati mencebik. x mau. aku nk sume rasa happy dan saling bantu mmbantu...

esok da nk miting..harap2 ok la...pliz la Ya Allah....

Isnin, 13 Jun 2011

e-laporan 2011

esok miting e-laporan 2011. kali ni peneman aku adalah kak sarwana mewakili gpi yg dijemput hadir. sementara aku pulak mmg pneyelaras jqaf..so mmg kene 2 org la p. 

format n form e-laporan ni aku da donlod dari sebelum cuti lagi...tp aku x berani la nk wat pape dulu, kang x psal2 lain pulak arahan n caranye...ustaz faizal tu ade je idea die bg memudahkan kami. so esok harap2 xde msalah lah..kalu die ok guna yg sedia ada versi 11 maka x payah la aku amik, tp better aku amik kot.

ikutkan bende ni x la asing bagi aku..untuk kali ni adalah tahun kedua aku pgg dan kali ketiga aku incharge..harap2 xde la masalahnye..yela..aku ni bukan la hebat beno. kadang2 ade je yg aku blur..kire lambat skit la nk pick up..tp kadang2 juga ade bende yg slalu da wat..atau mgkin da penah wat tp masih x paham atau lupa nk wat balik camana...

so dalam kondisi aku x berapa sihat ni Ya Allah harap2 ok la sume..aku paham n xde masalah. jadual aku da susun..mmg nampak ade yg x bestnya tp harap2 mereka memahaminya untuk kebaikan bsama. x nk la macam tahun2 sudah bila nk isi elpaoran je pasti ada salah paham n sikap rasa x puas hati...brmasam muka dll yg memperlihatkan rasa x happy nk wat keje..

dan date akhir untuk submit harap2 lebih dari 10 hari bekerja la..pliz la...Ya Allah..permudahkan la segala urusanku...

Selasa, 24 Mei 2011

Kata-kata GB buat aku di saat2 akhir.

Esok last cikgu Misnon berkhidmat di sekolah, bersara terus dari menjawat sebarang jawatan sebagai kakitangan kerajaan. Tadi sempat aku ambil kesempatan selepas loceng sekolah berjumapa dengan die dalam pejabatnya. Niat ni aku rancangkan sejak minggu lepas lagi. Kiranya aku nk dengar sendiri dia komen apa2 saja tentang aku termasukla memberi sebarang nasihat n teguran.

Macam biasa, once die bukak je cerita sure2 sukar nk mencari endingnya. Aku sebagai pendengar pon x pandai lak nk memotong kat mana2 part. Malah aku macam syok je die cerita macam2 even apa yg die cerita tu mcm da pernah dengar je. Tapi x pe la..lepas ni mana ade lagi aku nk dengar celotehnya. So aku biarkan saja la die bercerita selama 1 jam sedangkan aku berhajar berjmpanya pon untuk 10 minit.

Antara point2 yg die sebutkan adalah seperti berikut:

1- 'awak adalah antara org yg berada dalam 90 ke atas'.
aik cikgu, seperasan saya la, sepanjang 3 tahun ni saya x penah dapat lebeh 90 pon. tp apa yg cikgu cakjap tu tol..saya da keje n beri kdmat sebaik2nya mgikut kemampuan n amanah yg diberikan...tp mgkin ia x cukup untuk meyakinkan org lain untuk mmberikan markah tggi buat saya, x pe la..

2- 'pelbagaikan kaedah dalam PnP untuk menarik minat murid'.
dalam hal ni memang die da slalu sebut..sama ada masa borak2 santai ke, masa miting ke..biasa die sebut. n aku tabik kat die pasal banyak idea2 yg die sebutkan n ada yg menarik. i'Allah aku akan cuba usahakan demi murid2.

3- 'jawatan sebagai GB bukan sesuatu yang mudah'.
ya cikgu, saya tau sangat...hatta dalam organisasi kecik pon sbg ketua unit pon da rasa ckup berat. tp cara2 keje cikgu rasanya leh d adaptasikan dalam kejaya saya sbb cikgu ni org yg berpandangan jauh. so d mana pon posisi kita kalu tau wat keje, i'Allah boleh.

4- 'jangan fikirkan apa yang orang kata, tumpukan pada kerja kita'.
ni satu nasihat dari dia bila aku tanya de x cikgu dengar rakan2 lain sebut2 pasal saya. die kate bende ni lumrah, mana ada org yg perfect sentiasa. katanya dia sbg ketua pon even ramai yg suka dengannya tp lagi ramai jugak yg x sukakannya. so katenye, buat la keje sndiri sehingga setel.

5- 'ikutlah cara gb baru, jangan dibanding2kan dengan cara saya'.
betul la tu cikgu, lain org lain caranya kan. saya x kisah sangat apapun cara org baru tu nanti, janji kami nanti leh bekerja dgn baik, tenang n senag hati. soal siapakah die x jd masalah. tp saya x tau la camana, tp kawan2 sejawat guru lain saya dengar macam2 feedback. hampir kesemunya ulas gb yg satu ni baik, bagus...ha..korang, masa ni la baru nk rasa kemanisannya berGBkan cikgu misnon yg best ni..dulu2 punye la banyak songeh..hehe.

erm..banyak lagi sebenarnye die sebut sampai aku pon x ingat2...yela..sejam lak tu...macam2 die sebut. apapun aku secara peribadinya berharap moga2 ak dapat berkhidmat seperti biasa dengan baik n selesa dan bertambah2 baik prestasi aku..

semalam aku diinterviewkan oleh kak elya untuk masuk dalam slide show..kirenye mewakili bekas anak muridnya la..alahai..malunye aku...segan la bila muka aku nnt kuar kat slide beso2..huhu..ntah ape aku cakap pon ntah la...janji cakap n komen..hihi..

da la, kalu nk cakap pasal gb ni sampai esok x habis, harap2 majlis esok bjalan dengan baik n sempurna. I'Allah..

Rabu, 18 Mei 2011

aku menari d hari guru

sempena hari guru hari tu, kumpulan aku terkena untuk mempersembahkan tarian. wuishkk..giler! camana la tu...tp aku ni jenis yg komited dgn ape pun tugasan maka aku pon wat la ap yg patut..sama2 carik lagu, aku edit muzik n video..pk kan jalan cerita tarian tu...props..kirenye org kate aku ni boleh wat keje la even bende tu sebenarnya jauh dr peribadiku seorg ustaz..argh..peduli apa aku..sbn niat aku asal2 mmg nk menang...dalam grup aku ade 2 org ustazah aku cam 'galak'kan diorg join sama. ikut hati rasa x mau je join..wat malu kaum satu hal, aku ni kaum2 agamawan takkan lah leh terlibat. tp aku ni jenis liberal skit, maka folow je la..mana yg rasa x melampau tu aku ok la..minimakan mana2 bahagian yg agak over tu..biar la cukup syarat n dapat hiburkan audiens kalangan budak2...n seperti yg d jangka, akan ade rakaman yg d upload ke utube oleh anak murid..n d sini dapat la aku donlod untuk simpanan aku..mmg kelakar la..tp dalam pda tu aku harap org x sebut2 pasal tarian ni lagi..biarla berlalu..maluuu....

video


Isnin, 16 Mei 2011

IDOLA & INSPIRASIKU

aku bersyukur berada di pentas perguruan ini. tatkala ribuan individu yang ingin berada di sini, aku antara ribuan juga yang cukup bertuah diberi kesempatan ini. tatkala berkali2 orang lain memohon, aku hanya dengan skali permohonan dapat menjadi sebahagian warga pendidik berjumlah lebih 400 ribu orang seantero Malaysia. tidak cukup lagikah kebanggaan yang harus aku miliki? mmg ramai individu yg berada di laluan ini merasa kesal, kecewa dan penat dengan karenah perguruan n pendidikan, namun aku harap aku tidaklah termasuk dalam kumpulan itu walaupun sedar kadang2 perasaan itu turut bermain di fikranku. 

berada di pentas ini, aku bersyukur juga kerana ada beberapa individu yang menjadi inspirasi aku. jika dalam kalangan keluarga, aku bukanlah orang pertama yang menjadi guru. ramai. bagai kuah tumpah ke nasi, aku seolah2 menjejaji laluan yang didahului oleh mak aku, atok aku aka ayah kepada mak aku termasuk beberapa adik beradik mak aku dan ipar2nya aka mak sedara n bapak sedare aku. x kurang juga sepupu2 aku yang turut menjejaki langkah ibu ayah mereka serta datuk kami. malah dalam kalangan saudara mara yang lebih jauh sedikit seperti sepupu2 mak, adik beradik atuk dan juga dua pupu aku, ramai juga yang berada di laluan sama. pendek kata, kerjaya perguruan tidak lah menghairankan aku, kerana dalam masa sama oyang2 n oyang2 sedare aku serta keturunanannya yang makin jauh dariku juga ramai yang bergelar guru. bercerita sejarah setiap seorang daripadanya, rasanya x cukup sehari nk dicatatkan. apapu sebenarnya, mereka ini tidaklah begitu menginspirasikan aku untuk bergelar guru. malah aku sendiri pon tidak berada di sini atas sebab minat n suka dengannya, tp mgkin sebab bakat n kemahiran yang mengalir tanpa ku sedar.

berada di pentas ini, sebanrnya, rakan2 sejawat la sebenarnya yang memberi inspirasi kepada ku. tatkala aku masih hijau dengan kerjaya ini, beberapa individu guru sekitarku dilihat berpotensi dalam mencorakkan kerjaya aku secara tidak langsung. sama ada dalam aspek pnp, organisasi dan kerjaya, semuanya bercampur baur dan menjadi rujukan ku untuk kuat n betah di laluan ini. antara indivdu yang sejak kemasukan ku di laluan ini dari tahun 2008 adalah seperti mana berikut:

kak qomar - kesabaran.
aku solute sama dia. kerja dia bagus. penuh dedikasi n sistematik. penuh kesungguhan dan kesabaran. dia ni jqaf yg sama opsyen dgn aku tp kohort pertama, aku kohort empat. so die lebih banyak melalui saat2 getir untuk menjayakan misi jqaf ke dalam sekolah ini. yang aku dengar, dia bersama kak tipah n kak mazihah seringkali berdepan masalah di awal kemasukan mereka gara2 program ni program baru. setakat ni sedikit sebanyak tahap kesabaran aku leh aku serap dalam diri..yela, itu la aset pentg untuk seorang guru mengajar dlm pnp.

ustaz azami - serba boleh.
mmg mase aku n daus masuk pertama kali, die sorang2 dalam blik guru bersama2 50 oarng guru wanita. so maknenye kat skola tu mmg die jadi harapan sekolah untuk buat pelbagai tugas antaranya jadi penasihat n jurulatih bola sepak, keselamatan, disiplin, ko-k, panatia dll sampai aku rasa kalu aku berada di tempat die mmg aku tensen...tp die relax je..ok je aku tgok. dan itu mmbuatkan die diterima ramai even ada sesetengah situasi ada bende yang mencabar kredibilitinya. so dari sikap die tu, aku bercita2 nk jadis erba boleh mcm die tp aku sedar tahap kemampuan aku berbeza dgn die. tp aku harap aku dapat mempelajari banyak perkara untuk memantapkan lagi kerjaya aku ni walaupun tidak dapat menjadi serba boleh seperti dia.

kak rohaiyah - kesungguhan.
dia ni mmg antara org kuat skola. banyak program2 d bawah seliannya. yg aku nampak kalu dia buat sesuatu tu die buat sehabis baik. apa yg dirancang diusahakan sampai jadi. xde la nampak die mudah give walaupun dalam masa aku nampak ada pihak2 or individu lain x dapat menerima caranya, atau membiarkannya terkontang kanting. yelah, banyak sgt program skola, mmg kadang2 cikgu2 susah nk beri komitmen penuh spertinya lagi2 rumah die ni dalam kawasan skolah...mmg xde masalah la dia nk wat kerja. n stakat ni, aku akui sedkit sebanyak sikapnya mmpengaruhi aku dalam tugasan2 yg aku buat. mmg aku pon kalu nk buat program atau menjalankan tugas even kecik mmg nk pastikan kerja tu berjalan dgn jayanya. xdenye nk buat main2. da bg kerje buat sehabis baik lagi2 kalu bende tu aku suka n x sukar buat aku. 

kak arina - ketangkasan.
hehe...org kate die kak long aku..ceh. mana taknya, ada org kate aku slalu ikut tlunjuk die dalam menyetelkan kerje dia. eh, bukan mcm tu, sebanrnya kerja die tu kerja aku skali sbb aku berada 2 tahun dalam unit keselamatan dengannya, dan kini aku pula jadi ketua keselamatan. so mmg la banyak ilmu harus aku dapatkan daripadanya. yg best, die ni tangkas gile dalam buat kerja. kalu dapat tugasan n buat progarm, die mesti nk sume org bawah die buat kerje sungguh2 n cepat selain inginkan kesempurnaan. die x giyang kaki, tp turut sama mmbantu n menyelia walaupun sebenarnya satu kelemahan yg aku nampak, die x pandai bab ict...sikap die ni sedkit sbanyak mmg menjadi isnpirasi aku dalam kerjaya ni. apa aku buat pastikan buat dgn betul, dgn cara yg betul n siap sepenuhnya. malah kadang2 aku pon cerewet juga sampai kalu program kelolaan aku, aku nk pastikan semuanya sempurna xde cacat cela.

kak elya - kemahiran ict.
aku solute sama die ni. jarang aku dapati org pendidikan islam hebat dalam ict sekaligus menyelia n menjadi org rujukan. mmg aku tau org2 pendidikan islam terer ict tp x la sampai jadi pakar rujuk kat skola, tp die ni bukan takat skola, tp sampai ke ppd n jabatan tu. hebat. die mmg bz giler dgn kerje2 die dalam makmal cuber tu, kadang2 kerje2 die tergendala gara2 guru2 lain mintak bantuannya. dr hal remeh temeh sampai la yg sukar. kemahiran ni aku mmg rasa nk kuasai tp aku ni kadang2 penat dgn perkembangan dunia ict yg sering berubah2 n dinamik dari semasa ke semasa. banyak sgt sampai x terikut. tp x pe la..apa yg penting mana yg bekaitan dgn tugas aku, kene la aku amik tahu. dan yg pasti kemahiran ict ni penting dalam kehidupan hari ni dan tentunya pada die ni la aku akan sentiasa rujuk dr masa ke masa dgn dalam masa sama aku belajar la juga dari die...

guru besar cikgu misnon- pengurusan.
beliau ni mmg hebat. mgkin berdasarkan pengalamannya la mmbuatkan beliau dapat uruskan organisasi sekolah dgn jayanya. mana xnya, aku dengar di bawah kendaliannya la banyak kecemrlangan n kejayaan skolah trlakar dari pelbagai aspek. tp aku pecaya selain pengalaman yg banyak, usaha n kretiviti memainkan peranan. so aku dalam diam menjadikan die inspirasi aku untuk kreatif dalam tugasan aku. beliau sndiri beberapa kali secara personal sering bercerita pasal pnp n memberi pelbagai kaedah pnp yang sesuai n menarik dijalankan. mmg era beliau n aku berbeza tp kaedah pnp die nampaknya up to date. so dr hal ini aku rasa mmg aku da lakukaknnya lebih2 lagi masa aku prektikel tahun 2009 aku bejaya tersenarai dalam 20 orang calon rentasan maktab yg dapat A dalam prektikum. 

itu antara sebanhagian mereka yang aku integrasikan kemahiran dan sikap mereka untuk aku aplikasikan dalam kehidupan bekerjaya aku. kawan2 lain pon x kurang hebatnya. aku tau, tiada siapa yang sempurna, namun setiap org harus berusaha capai kesempurnaan. yang baik amik, yg buruk tinggal. moga2 degan bantuan Allah mereka ini mnejadi wasilah kepada kecemerlangan keerjayaku kini dan sehingga akhirnya...insya Allah.

Jumaat, 13 Mei 2011

pesersembahan d ulang 3x

sepanjang mei ni masa free aku kat skola tu semuanya jd full. ni gara2 kene handle budak2 untuk beberapa psemabhan yg ade spanjang mei ni la. ikut plan untuk hari guru pada 16 mei n hari gb bsara 25 mei, tp smalam untuk mggu bahasa pon d panggil gak. itu pon pasal ade skit salah paham jadual2 pada tentatif2 hari guru n bersara gb tu yg aku try selitkan psenmabahan nasyid ni ke mggu bahasa bg mggantikan cansel pd hr guru. tp yg kelakarnya tetibe untuk hr guru d panggil jugak...aisey..x kisah la..tp yg aku jd kisah jugak bilamana lagu yg budak2 ni nasyidkan ni pon lagu yg sama untuk hari guru...kire pd aku tu nnt jd x surprise la..bukan takat dengar 2x, malah 3x termasuk hr kamis yg ade raptai tu...nasib la...janji best...eh best ke?

daripada pesembahan 2x kat pentas smalam2 n kelmarin, nampaknye feedback yg diterima sgt2 positif. ramai yg spanjang pesembahan tu tegur aku, katenye best la, bagus la..verygood, menarik dll. sejujurnya sbenarnya aku masih x rasa show diorg tu baik sgt..biasa2 je..malah banyak yg kene d perbaiki. sampaikan kak selva yg indian tu pon rasa terpegun dgn budak2 tu..hehe..

aku x pasti bagus tang mana...mgkin pada bentuk pesembahan smalam..yela..nama je kumpulan nasyid, last2 show tu nasyid ala2 boria n dikir barat...mmg unik jugak la..so mgkin itu yg dikatekan bagus. pastu mgkin bagusnya pada budak2 yg join tu..ade dr kalangan mereka jenis budak 'stupid' kate sesetengah cikgu, tp bila tgok budak tu siap nyanyi meant xla stupid sgt..leh je ngapal lagu. mmg kalangan mereka tu ade yg jenis malas belajar, tp kalu bab2 nynayi ni boleh lak tetibe...nasib la..hehe..

apapun sebenranya segala pujian n kebaikan yg ada tu aku tujukan kepada Allah semata-mata. aku bukan la hebat sgt even masa ku perabis d situ. biarlah apa yg terhasil itu tidak menjadikan aku riak n takabur. biar Allah saja menentukan. sebenarnya aku konduk nasyid pon secara sukarela. ade beberapa matlamat aku gariskan dalam pada aku konduct nasyid ni...

1- mencungkil bakat budak: ya...ramai budak2 ni bila sebut nyanyi je, hebat. so x lsaha budak2 yg berbakat tu aku masukkan untuk psemabahan yg bukan pertandingan...ala, suka2 je kan..mana tau pada masa depan dgn pengalaman mereka ni, mereka dapat pergi jauh.

2- memartabatkan hiburan secara islam: bile sebut nasyid otomatik org sebut hiburan islam. ya. tp bukan nasyid smata2. ade jugak cara lain yg boleh d jadikan hiburan dlm islam. so bilamana adenye pesembahan sedemikian yg bermesejkan dakwah n agama tentu saja ia dapat memberi kesan pd org lain dan tentunya juga secara x langsung kepercayaan n kekaguman org2 yg mendengar d skts tu thadap nasyid akak berubah d mana kalu tahun2 dulu bla naasyid je ramai yg wat x peduli...

3- menyampaikan mesej dakwah: berdakwah bukan secara ceramah n pnp d kelas dan lain2..melalui nasyid dan pesembahan pentas jugak masih leh dijadikan tool untuk memastikan pendengar mendapat pengajaran daripadanya. disamping itu ia juga sbgai cara meninggikan kemulian allah melalui lirik2 yg memuja mujinya.

itu adalah matlamat umu yg aku inginkan..namun terdapat 2 lgi malamat yg aku rasa bersifat peribadi..

1- lirik n melodi yg dgunakan: actually mmg ade sdkit niat kat hati aku untuk mmbawa n menerapkan lagu2 nadamurni dlam psembahan diorg. mmg aku sengaja. sbb lirik2 n lagu2 nadamurni mmg begitu mendalam makna tersurat tersiratnya...bahasa yg mudah, sedap d dengar. biarlah lagu2 ini dapat memberi pahal n kebaikan kepada si pemunya lagu n nyanyian...sbb pada aku, mereka adalah mujaddid hiburan islam.

2- kepuasan diri sendiri: mmg, bilamana melatih bduak2 ni tentu aku inginkan sesuatu yg mmberi kepuasa dalam diri aku. bukan mengaharpkan pujian smata2. skurangnye biarlah org melihat aku sbenarnya punya multiskill...xla bila ade program aku kene doa la, jurgambar la n dokumentasi..da boring aku...so harap dgn handle pesembahan ni stidak2nya ia dapat mengajar aku erti mengurus budak d luar bilik darjah. woww...mmg tensen...hehe

ok la...ni aku nk p skola..nk training tarian lak..eh..tarian? ya...kumpulan cikgu2 hr guru ni..terkene wat tarian..nasib la..tp yg isnin tu aku risau jugak la...untuk kali ke-3 nasyid tu d naynyikan semula...mesti bosan kan..entah la..

Rabu, 27 April 2011

risau dengan plan latihan fire drill


Aku tengah sakit kepala ni. Risau aku dengan program esok. Setelah lama delay akhrinya aku nekad nk buat latihan fire drill esok jugak. Ikut hati memang la tersangat malas. Tp mana boleh macam tu. Tu tugas aku, kene jugak beramanah. Dalam takwim da sebut bulan april kene buat latihan ni, tapi sekarang da d hujung april, bila lag ink buat? Tggu mei alamat ntah bila la bilamana sume org da sebok dgn mcm2 program lain, termasuk la aku ni jugak.
Program latihan fire drill memang acara tahunan yg perlu dibuat 2x setahun. Tp seingat aku 4 tahun da kat sini sekali je setahun buat. So kali ni konon2 nk buat pembaharuan la. N untuk dalaman esok plan nk buat..persiapan pond a hamper setel. Yg bersama bomba lak insya-Allah rabu depan.
Apa yg aku risau adalah tentang kelancaran program ni. Buakan kereana aku x de pengalaman tp aku kurang yakin akan kerjsama dari kalangan guru. Sumenye tenagh sebok dengan hal memasing. Di kalangan ajk pon aku tengok xde kerjasama wajar. Ade yang mcm nk boikot je, ade plak yg mcm x peduli. Ade jugak yg komited, sungguh aku hargainya.
Tuhanku Ya Allah, tolonglah, esok sume lancar dan mencapai objektif, xde masalah dan mendapat kerjasama sume pihak termasuk la kalangan ajk sendiri. Lepas ni aku nk jumpa ajk2 aku, harap diorg boleh kerjasama n komited dgn tugasan2.

Khamis, 21 April 2011

special present

x lama lg gb encik misnon ramli bakal bersara pada 25 mei.. secara peribadi aku terasa betol bila mana keadaan ni blaku. bukan sbb die ex guru m3 aku masa tahun 5 dulu tp sbb die adlah boss yg baik n mgkin yg terbaik stakat ni. xtau la aku, baru 3 4 tahun kerje dgn 1 bos, xleeh nk kate gtu..tp dgar citer kawan2 len pon katenye gb ni mmg best.

aku ni boleh la kate bangga bilamana dikaitkan dgn cikgu misnon ni..selain sbb sekampong, die pon kan ex-cikgu aku..so aku rasa abngga sbagai anak muridnye kini da jadi anak buah dalam organisasinya..entah la..mgkin aku poyo sndiri kot. x kisah la..

so td kami guru2 miting pasal majlis die ni la termasuk la sambutan hari guru..melihatkan tentatif sambutan d hotel, aku tgok cam simpel je...erm..tibe2 datang lak idea untuk aku wat sumthing spesel..mgkin cara ni seolah2 nampak aku nk mengexposekan diri yg aku ni bekas anak murid die..hehe..otak aku ni...x habis2 nk cari jalan supaya popular ek...poyo tol..haha..

dlm kepala ni aku rasa nk deklamasi sajak la..tp pk punye pk aku ni kan pemalu..huhu..x mau la..segan sangat2..da la ramai org lak tu..segan..segan..segan...malu tp mahu...huhu..erm..tengok la cam ne...hope aku d beri kekuatan la..pliz la ya Allah..sesekali aku tunjuk bakat apa la salahnye kan..pliz la..kuatkan smangat aku...jgn ade kekantoian..idea pon hope best la..ermm..pliz..

kalu jadi kene gtwau kak aya ni...tp biarlah ia dirahsiakan dulu..huhu

Sabtu, 16 April 2011

Tokoh Murid 2011?

mlm ni tetibe terasa nk mencoret sumthing ttg budak2. isu kali ni adalah, siapakah yg layak mendapat anugerah2 tokoh pelajar untuk hari kanak2, hari kokurikulum n hari anugerah kecemerlangan. sesungguhnya ia adalah satu pengitirafan penting bg menghargai sumbangan murid2 skts yg bersungguh2 dalam pelbagai cabang akademik n kokurkulum shingga menaikkan nama skts ke tingkat teratas dalam sepang ni. aku dan guru2 lain tumpang bangga, bahkan mmg sbenarnya guru2 la yg harus dihargai atas jasa2 yg mendidik n melatih murid hingga berjaya. jgn pikir cikgu2 dok relax, tp sebenarnya cikgu2 ni la bermatian2 nk budak2 ni menang sampai cikgu2nye sendiri pon tensen..huhu..termasuk la aku jugak..haha..

k la..untuk anugrah2 murid d skola, ade beberpa yg diperuntukkan untuk matlamat yg disebutkan d atas.

1. kejohanan sukan: cari olahraga n olahragawan terbaik pada majlis itu
2. hari kanak-kanak: cari murid yang boleh jadi contoh untuk murid2 lain.
3. majlis anugerah kokurikulum: cari murid yang serba boleh dalam segala cabang kokurikulum.
4. hari anugerah cemerlang: cari tokoh murid yang mmg cemerlang akademik n kokurikulum..tentunya dari kalangan yang dapat 5A UPSR.

ok la..untuk malam ni aku try2 la catat beberapa nama yg layak mendapat anugerah2 diatas. yela..aku pon da 4 tahun kat sini sure la tau potensi2 diorg ni. biasanya yg dapat anugerah2 cam ni adalah dari kalangan tahun 6. n kebetulan aku mmg penah ajar batch diorg, hampir kesemuanya. 

2008: 3utm, 3usm, 3upm, 3uum.
2009: 4 utm, 4 usm
2010: xde langsung
2011: xde langsung

maksudnya masa bacth diorg ni aku ada la ajar mereka hampir kesemua mereka terutamanya masa mereka d tahun 3. hanya 3ukm je aku x ajar so maknenye ada la dalam 30 org dalam kalangan tahun 6 skrg aku x penah kenal termasuk la budak2 baru yg masuk selepas tahun 2009 tu..

k..antara calon2 ke empat2 anugerah tu adalah..

lelaki:

ahmad syafik: 
salah sorg pengawas skolah, rasanya dari tahun 3 mmg die da jd pengawas..die ni mmg aktif giler la..dalam akademik mmg die ni budak pandai, penah aku ajar die masa tahun 3, uish..banyak soal lak die..tensen jugak aku..mulut pon boleh tahan jugak..pastu dalam aspek kokurikulum pon die bagus, wakil sana sini..mmg org kuat sukan la..tp dalam masa sama die ni aktf dgn seni kebudayaan..wakili nasyid, pandai main percussion..menari pon boleh..dalam koko pon die aktf dgn kadet remaja..pandai kawat kaki..pendek kate die ni serba boleh la samapi die jadi rebutan cikgu2 ni..huhu. dalam ko-keagamaan x nampak sgt die menonjol kecuali masa assembly die mmg back up org lain untuk doa. kire leh harap la die.

mohd syazwan:
die aku tgok x la aktif mana..biasa2..tp potensi die dapat dilihat sejak akhir2 ni...aku ajar die masa die tahun 3 jugak..budaknye baik..cool. senang aku tgok die..mmg pandai jugak la dalam akademik. dalam koko, die terlibat aktif dalam kadet remaja, n dalam sukan pon die establish dengan bola sepak n olahraga..mmg hebat la jugak dalam sukan. dapat 2 emas lagi masa kejohanan sukan hari tu. dalam ko-akademik, die ni x menyerlah sgt, n join kebudayaan dalam angklong pon baru2 ni, tp leh lagi digilap bakatnye. even atitud die baik tp die x jd pengawas, penah aku tnye, die kate mak die x bagi. dalam ko-keagamaan, x nampak sgt la.. tp secara keseluruhan aku yakin die mmg berkebolehan untuk mejadi tokoh kepada mana2 anugerah pelajar tu.

mohd aidil:
aku x berapa kenal die sgt pada mulanya, n aku x pasti sama ada aku penah ajar die ke x tp tentunya ya sbb masa tahun 4 dulu die 4usm..aku ade ajar la tu..die punye kelakuan leh la baik, sopan n beradab termasuk la sedikit gentelboy. rasanya sume guru menyenanginya. n aku lihat die lebih tersrlah lama bab sukan n koko..dala akademik pon mmg die budak pandai. aku x perasan lak sejauhmana die terbabit dgn xtvt2 ko akademik tp rasanya xde kot. die lebih power d padang n sukan termasuk masa kejohanan hari tu die dapat 3 emas termasuk rentas desa. n  die pon seorg pengawas sekolah. dalam ko-keagamaan x berapa nampak kebolehan die. kelihatan die agak sosial dgn seluar steng die masa aku tgok dalam fb die..huhu.

che wan amir syahmi:
aku kenal sgt ngan die..penah ajar die masa die 3utm n 4utm x silap. perangai die kurang menyenangkan aku. suke sgt banyak tnye dalam kelas tp mmg budak ni pandai gak. jd pengwas sejak tahun 3. n dalam sukan x berapa terserlah sgt, die lebih kepada akademik termasuk la punye sahsiah yg bagus. tu pasal la die d lantik jd ketua pelajar tahun ni. dalam seni budaya xde lak tertonjol tp dalam ko-agamaan die mmg leh ngaji dgn baik, hafaz surah2 n doa.

syazwani suhailee:
die mmg aku kenal rapat. bukan kerna besday die sama ngan aku, tp die mmg suka tegur aku. erm..die ni sorg pengawas pusat sumber sejak tahun 3, aku ajar die masa die 3uum, uishk..mmg talkative jugak la..penat aku melayan die..skrg da ok skit..die ni mmg hebat serba serbi termasuk la dalam koko. jadi wakil bola jaring jugak. dalam akademik mmg die bduak pandai, x heran la..pastu dalam ko-akademik jugak die slalu wakil skola sana sini..acara mkq dalam kuiz n kalam jamai, dalam kesenian angklong n rekorder, n biasa la jugak masuk pelbagai pertandingan lagi sampai aku sndi x dapat nk sebut satu persatu. mgkin pasal die anak cikgu so pluang die mmg terbentang luas n cerah. dalam catur pon nampaknye die menyerlah jugak. penah sampai ke peringkat negeri. dalam rekorder pon sampai negeri. senang citer die mmg berkebolehan sana sini la

bahjah ulwani:
aku tak berapa kenal sgt die tp penah ajar die masa tahun 3usm dulu. die ni pengawas n budak pandai, maklumla anak ustazah n ustaz. mak die tu guru aku masa aku skola menengah. dlam koko die mmg aktf, ade la emas die dpat masa kejohanan sukan. dalam ko-akademik die mmg terserlah pada acara2 keagamaan mcam tilawah n hafazan. aku x sure petanding lain yg die join tp namanya biasa aku dgr menang itu ini. ..

izyan amani:
die pengawas..aku ajar die masa die tahun 3uum x silap..x pon 3usm. budak pandai. n kelakuannye baik. peramah. aktif dalam sukan n koko jugak tp aku x perasan acara apa. dalam ko-akademik slalu join pertandingan, pon x dapat aku sebut. dalam catur die la orgnye tp x berapa terer sgt hehe. dalam seni budaya aku x perasan die ade ke x..tp dalam mkq kalam die ade join x silap.

ili nadhirah:
die ni mmg talkative, masa die 3uum nasik tensen aku ngan die..banyak songeh, tp die budak bijak. jd pengawas jugak sejak tahun 3. kelakuan, boleh la tp ramai cikgu pompuan kate die gedik..hehe..aku no komen..pada aku die ngada2 je..die aktif dalam sukan n koko..lagi2 acara balapan, kaki die laju utnuk lari aku tengok..haha..dalam ko akademik die biasa masuk mcm pertandingan termasuk deklamasi sajak n bercerita. mmg sesuai la dgn die yg suka sgt bercakap2..haha..dalam seni budaya aku rasa die join gak rekorder..n tarian x silap die pon ade..x silap aku die pon boleh menyanyi dengan baik. pendek kate leh la die dapat mana2 anugrah pelajar yg ada tu..


begitu la beberapa nama yg aku sebutkan td..mgkin ade yg lain boleh masuk list tp yg aku sebut 8 org ni mmg cukup la syarat2nye untuk diketengahkan..cemerlang dalam akademik, aktif dalam ko-akademik n kokurikulum, bersahsiah baik, berkepimpinan, kemahiran komunikasi, termasuk dalam aspek keagamaan n kerohanian. aku nk tgok betul x telahan aku nnt jd kenyataan atau tak..

k la..penat da aku nulis..kalu ade kalangan mereka yg baca ni jgn lak berangan2..aku juz sebut je..yg tentukan org lain..sekian..selamat maju jaya untuk skts :D


Rabu, 30 Mac 2011

No 2 nasyid MTQ Sepang :D

Fuh…lege da hati ni. Kalu sejak 2 mggu lepas hingga smalam aku dok piker pasal nasyid, saat ini x lagi aku nk pk kan. Pertandingan pagi td da bjalan lancara n baik…lega.

Menyebut pasal nasyid, daripada 13 grup yg dtg, ade 4 5 grup aku rasa best. Itu termasukla budak2 skts gak. Meant penonton rasa terhibur la. N dalam pd yg 4 5 tu la aku harap skts berada d atas.

Mengimbas masa d pentas, syukur diorg x keje jd grup 1st. sejak smalam aku mmg risau dgn nombor undian 3. Harap2nya xde la nombor 1 n 2 undian tu tarik diri. Last2 tadi undian 1 datang lambat, dr sk sg.rawang, so dr nombor 3 teranjak la ke nombor 2. So masa yg 1st naik pentas tu kami da bincang n setting kedudukan, mic dll.

Dalam latihan kami berlatih sorang 1 mic. Da tu lak ade tangga kiri kanan tp kat sini xde. Tp Nampak budak2 x panic. Maka apa yg dibuat adalah meneruskan saja apa yg da dilatih, olok2 amik n pegang mic, n tetap masuk dr 2 arah kiri kanan yg berpentaskan lantai berhampar karpet merah seluas 12x16 kaki.

Mic microfon yg ade 1 berkaki tu aku mintak lagi 1 kat p.a system. Da tu lak rasa cam x ckup aku p mintak mic yg mcm pegang..dapat la 3..rsa kelakar lak aku..huhu..nasib la..janji menang! Kirenye segala psepiapan pentas tu aku tlibat sama n peserta nombor 1 tu la yg jd kayu ukuran kami. Kesian mereka. Mic yg berkaki tux de lak diorg nk tanggalkan sdangkan mgkin mereka blatih jugak pakai mic..

Da tu plak tiba masa diorg nk masuk pentas, aku da start debar. Lagi2 bila masa lagu intro tu mic adi pegang yg aku amik dr mc tu x berfungsi..aduh. tp dr blakang kami guru2nya bg isyarat suruh on kan mic yg off tu..last2 ok la. Nampaknya adi sendiri x panic.

Pastu masuk lg 1 yg kasyful bawa. Ikutkan b4 tu ade skit qasidah faizal bawak, tp last2 minit die rasa x yakin leh ingat potongan selwat tu..aduh, xpe..aku orait memandangkan baru smalam aku kasi potingan solawat tu..biarla.

Da tu masa kasyful nyanyi aku mmg x leh nk pandang die, takut die jadi panic n tertekan dgn pandangan aku, lalu masa part rangkap 2 n 3 tu aku x alihkan pandangan ke belakang, kiranye aku nk sembunyikan rasa risau dia ade kantoi pada bait akhir lirik, tp Alhamdulillah…ok la plak die. Leh la kagum skit. Juz keseluruhannya aku Nampak pd lagu 1 ni kasydul leh bawa dgn sdkit baik dr smalam n dalam masa sama suara die bergetar n dapat disedari pd yg mneghayati alunan suaranya.

Pada lagu kedua. Danish mcm x clear je suara nk azan, tp boleh la. N masa ni aku Nampak peredaran masuk kasyful n peredaran keluar hadi n faizal Nampak begitu cantik. N lagu diteruskan malangnya mic yg hadi pgg kejap ok kejap x. n kat lagu nip on aku rasa berdebar gak bilamana rangkap 4 tu adi n faizal x leh masuk dalam keadaan cantik, maksudnya picth kat sini harus tggi untuk Nampak selari dgn back up. Tp Alhamdulillah..boleh la plak diorg, t upon aku tengok peranan tamborin oleh inamul leh cover skit2 yg slack masa masuk tu. N masa last word ‘balasan’ yg patut disahut 2x oleh adik n faizal terkanoti pd faizal untuk sahutan last, mic faizal kanoti lak atau suara faizal yg tenggelam dek alat. Entah la. N kesimpulannya, aku cukup puas hati dgn lagu kedua.

Secara keseluruhannya jugak, pesembahan ni kira bagus. Sampaikan para hakim pon terenjut2 masa diorg wat show. Aku rasa bangga je…hehe..pastu penonton lak asal2nya mmg duduk leklok jd semua terbangun nk tgok gara2 dengar suara adi masuk pada part lagu intro..hehe…pada lagu kedua yg Nampak rancak pon mereka rasa terhibur. Ceh, aku ni memandai je kata, tp betul. Ok la tu…

Pastu selepas je diorg keluar aku rasakan segala beban da terlepas, juz aku masih teruskan doa dalam hati moga psembahan tu bjaya memikat juri untuk letakkan skts no.1.

Drpada respon penonton tentunya dr kalangang guru, mereka kata ok n best. Aku rasa happy la dgar cam tu. Siap Tanya lagu amik dr mana..huhu..n ade yg komen jugak suara solo2 best terutamnay hadi memg ade beberapa guru dr skola belaiann ucap bende yg lebih kurang sama..siap kate mantap lagi. Aku ni segan je tp dlm masa mengaminkan la ucapan diorg..hehe..hopefully .

Tp dlam banyak positif ade plak yg komen negative. N aku x ksiah malah aku nk tau lak apa yg x best tu. Satunya pasal solo kasyful tu. X sesuai n dengar suara bgetar. Ok, aku dapat terima. Pastu pasal lirik lak, dikatekan lagu tux de unsure padang pasir n qasidah. N aku pon trima sbb dr awal2 aku akui mmg aku x pandai ink meneyelitkan unsure qasidah, tp aku tetap bharap unsure qasidah tu x begitu diambil peranan.

Apapun sgala komentar aku trime dgn snag hati. Sbab apa, sbb aku sndiri pond a analis punca kekalahan sbelum mula bertanding ni.

N sepanjang melihat pesembahan dr grup lain aku mintak jugak la budak2 supaya terus berdoa suapya kita menang. Dalam hati aku, aku berkira-kira mana satu yg jd johan, sama ad kota warisan, baru lanjut, bbst, abu bakar baginda..

Last2..baru lanjut dapat nombor 3, n skts nombor 2. Manakal johan plak bukan dr mana2 sekolah yg aku target. Skola johan tu adalah….sk sg.rawang yg diwakili oleh kump perempuan…argh…camana leh jadi ni? Uishk..x puas hati tol la.

Tp x pe..aku x kisah. Sbb sbenarnya aku dam alas nk ok lagi. Lepas ni xdenye aku sebok2 nk latih budak kalu p peringkat negeri. Tp dalam masa sama aku harap skts akan wakili untuk nasyid negeri ni dgn keadaan x terduga..mgkin sepang xnk wakil pompuan kot, mana tahu..huhu..jahatnya aku..

Akhirnya, aku balik dgn snang hati.juz x snang hati bilamana piala pusingan kejuaraan x dapat di bawa balik kembali. Maaf tuan guru besar :D

Apapun seklaung pnghargaan aku berikan buat kawan yg turut sama membantu. Kak qomar yg x jemu2 tolong itu ini termasukla dalam soal pakaian. Ustaz shahril pon, bz2 die pon leh turun padang tgok lbh2 lagi die ni hakim sure la peranannye besar. Pada kak su, of coz aku amat2 hargainya. Even die teramat la bz dgn mcm2 program tapi die tetap amik tau..kadang2 aku jugak yg ala2 paksa die dtg tengok..hahaha….jahat.

Pastu masa rehearsal lak bukan kami je yg komen, guru2 lain pon komen. Kak elya kak wana kak naf dok tegur pasal posture badan n kaki diorg masa nyanyi. Kak fiza lak dgn bagusnya pebetulakn cara main tamborin..waa..hebat. kak lin kak yati n kak lin siap kritik solo hingga menghasilkan satu kombinasi suara solo antara hadi n faizal. Yg lain2 pon tengok jugak. Snang citer smua guru2 yg ada situ bg komen mmbina hingga terhasil produk nasyid pada hari ini dan mendapat tempat kedua. Aku da puas hati sesangat..hehe..
Emi, da la. Lepas ni wat keje mcm biasa. Esok da nk present asiment. Terpksa la amik cuti sehari gara2 penat n x prepare untuk presentation ptg esok..huhu..



Selasa, 29 Mac 2011

NASYID MTQ WAKILI SKTS


Seharian aku d skola. Dari pagi jugak la aku lepak kat bilik spbt. Penat. Lagi2 bila memikirkan esok. Kumpulan nasyid yg dilatih selama 2 mggu ni masih x dapat memuaskan hati aku. Tensen aku dibuatnya. Seluruh raga aku curahkan demi nasyid ni. Dri memilih ahli2nya sampai ke uruskan mereka esok, aku tetap bsemangat.
Sebagai org yg diharapkan leh conduct nasyid aku rasa itu bukan la tugas yg mudah. Bukan kerana aku jahil tentang nasyid. Malah aku zaman skola dulu memang da biasa dengan nasyid. Siap penah jd solo sedari form 1. Tp itu bukan teket untuk aku kata aku pro sangat la. Aku biasa2. Kalu aku terer confirm skrg aku da wat single sndiri..hehe.. apapun aku x kisah untuk uruskan, tp aku perlukan bantuan kawan2 lain. Sebab untuk menguruskannya bukan saja bkaitan dengan irama dan lagu, tetapi berkaitan logistic dan sumber manusia mereka termasuk hal ehwal social. Nk urus mesen mmg mudah, nk urus mudah..uishk..bukan snang woo..
By the way, untuk tubuhkan sebuah kumpulan ar-raihan ni bukan mudah. Dengan kerjasama kak su n kak kamar dapat la kami pilih budak2. Bab tu mmg da selesai. Kemudian dr ramai2 yg terpilih lak kami saring hingga jadi 10 org je. Yg lain2 mintak maaf la…hehe.. tp stelah 2 mggu dalam latihan baru la Nampak kekurangan kelebihan dripada mereka. Terasa macam salah pilih org pulak. Tp x pe..kami pk mereka masih leh di polish kan..xpe..bg pluang.
Pastu pasal lagu lak. Aku punye la penat perah otak semata2 nk dapatkan sebuah lagu yg best. Susunan lirik aku rasa da kira bagus. Pastu dengan poyonye aku rakamkan suara aku untuk jadi panduan bebudak. Xkan stiap kali latih stiap akli tu aku nk nyanyi kan..so snang citer aku rakam la..so kalu nk ulang pon boleh slalu.
Pastu bab melatih. Mmg aku rasakan 2 mggu tu bukan lama. Skejap sampai xde masa rasanye. Lagi2 bila kak su kata untuk latihan sekurang2nya sebulan. Ishk..kalu nk cam tu baik aku bukak syarikat rakaman. Tentu2nye sluruh jiwa raga yg aku curahkan berbaloi..da la glamer..kaye lak..huhu..
Bercerita pasal melatih..uishk..bukan main penat lagi pagi ptg aku dgn budak2 tu. Tapi x pe..kerna nk menang aku x kisah even terpaksa skip masuk kelas. Atau kalu masuk pon takat bg latihan n kuar balik. Tuhan, maafkan aku.
Latih punye latih punye latih, sampai diorg pon letih sama. Esok da nk tanding aku harap ok la sume..xde letih2 lagi. Yg letehnya solo asik bertukar je..semuanya berlegar2 antara kasyful, hadi, faizal n syafiq. Lepas sorang..sorang lagi test. Semunya x berapa smooth. X semua ada pakej lengkap pada suara. Mesti ade je slacknye pada setiap sorg. Tu yg kami ni confuz. Sampaikan saat2 akhir td pon tukar solo n ubahsuai solo..fuh.
Lepas masalah solo, masalah percussionist lak. Rasanya da mantap kot mereka tu tp mereka pon mengalami sedikit prubahan. Pertukaran pemain. Tp tu masalah kecik je. Juz masalah besarnya adalah cara mereka yg pro tu mmbuatkan rentak yg sdap jd ribut dan memeningkan kpala aku. Ermm…entah la. Tp sejujurnya aku puji la dalam hati akan kemahiran mereka tu. N perubahan jugak berlaku pd alat bilamana kak kamar kol ustaz bilal mintak izin guna alat mereka.
Pastu back up lak. Diorg ni mcm x bermaya je masa nyanyi. N x terkecuali, beberapa perubahan org tetap berlaku n kedudukan mereka juga turut diubah skit. Slain tu bab gaya psembahan diorg. Asik je la kantoi lupa. Apa yg diingatnya masa nyanyi x tau la. Tensen tol. Kemudiannya dari sudut suara diorg ramai2 ni. Ade part lirik n melodi tu kene ade suara sahut sambung dan lain2 untuk Nampak cantik n harmony pada lagi, perghh..lupa jugak diorg kdg2. Entah la..
Apapun secara keseluruhan aku tengok dari hari ke hari ade la perubahannya..even skit pon leh la sejukkan hati aku ni yg mmg panas je rasanya spanjang latih. Harapan nk memang? Oh, aku x rasa leh dapat johan..tp kalu dapat no 3 mgkin boleh…kot.
Namun aku ni jenis realistic..daripada latihan2 yg telah dibuat, kemungkinan kita ni kalah adalah dr beberapa aspek n sebab:
-          Solo yg kekantoian terutamanya kasyful.
-          Back up yg x elert dgn situasi lagu..lambat masuk dll.
-          Kantoi gaya..asik2 lupa.
-          Tiada kesinambungan anatara back up n solo.
-          Lagu pertama x menepati syarat untuk lebih kea rah padang pasir. Even kak suhaily kata sedap n kak fiza puji lagu tu mantap, jauh di hati aku rasa lagu tu biasa2 je..kurang elemen qasidah n padang pasir.
-          Lagu kedua, lirik ok melodi sedap. Yg kantoinya pada solo. Mmg kak su kata lagu tu tinggi n kak komar kata lagu tu strakatu, tp aku cuba jugak implement kat budak. Last2 aku pon fade up aku nk tukar lagu lak, diorg x nak la pulak. Berkeras plak tu. Last2 aku kata ok dengan syarat diorg mesti ikut cakap aku untuk pastikan mereka leh bawa lagu tu dgn baik..namun, sampai ke td masih ade yg x best aku dengar.
Kesimpulannya ..walau apapun kelemahan masa latihan slama ini, aku harap mreka leh wat yg terbaik esok pagi dgn giliran nombor 3. Xpe la. Aku doa2 jugak biarla menang.
N secara peribadi aku nk berjanji..kalu dapat JOHAN esok, aku akan belanja diorg makan, mgkin kfc, mgkin pizza. Kalu dapat no 2 atau 3, pon masih blanja makan, tp x sure lag ink blanja apa. Bair la..ini satu kepuasa untuk mereka n diri aku jugak.
Pliz la Ya Allah..permudahkanlah urusan kami..juga kepada peserta2 acara lain yg wakili skts. Pliz la..moga2 juga piala pusiangan MTQ tu akan kembali kepada kami untuk tahun kedua berturut2.
Insya Allah…amiiiiin.

Selasa, 4 Januari 2011

Geram Sama Mak Bapak Budak...!!!

hari ke tiga sekolah aku rasa semangat tu x de la sangat..biasa2..malah mood cuti masih on lg..n kelas2 yg aku dapat jumplahnya 32 masa. selama 3 hr ni jugak kelas aku x berapa pack melainkan hr kamis n jumaat mmg full betul la..

n aku tgh tensen jugak ni. masa last kat kelas tahun 1 uum, budak2 sebok tanye bila nk balik. tp tu xpe..bduak2 la katekan..tp yg aku bengang sangat kat maka bapak yg dok bertenggek kat tepi2 tingkap n pintu. sebok jugak la bertanye apsal x balik2 lg? ceh, bukan ke da diberitahu kelas habus pukul 1..ape yg x paham2 lagi ni? bukan ke masa taklimat dah diberitahu? tensen tol aku. sampaikan ade sorg bapak budak tu main masuk je dalam kelas arah anaknye siapkan keje cepat2. ape plak die nk arah2 sdangkan aku punyen tugas tu. mmg mentang2 la aku ni muda diorg wat x tau je..benci!!!

mmg taubat la aku nk ajar tahun 1 sebenarnye tp nk wat camana, da aku suke dgn bdak2 kecik ni. tp sikap mak bapak tu wat aku tensen sgt2. ape die ingat cikgu2 ni suke2 hati je nk sama2 anaknye dlm kelas lama2..hei, kalu boleh nk kuar awal jugak tau aku ni. ingat snang nk dok sama layan budak2..anak korang sorg due leh la aku anak2 murid ade 30 org yg lain2 karenah..bawak la besabo. argh..benci!

parent ni aku harap start mggu depan da xde nk tenggek2 lagi. sila la hormati cikgu2 kepada anak2 anda ni. kalu hebat sgt mai apply jd cikgu sementara. ni memandai2 la nk wat skola ni macam keturunan sendiri punye. huh!